Detroit is failliet

© AFP
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

De stad Detroit, ooit het rijke Mekka van de Amerikaanse auto-industrie, heeft het faillissement aangevraagd. Daarmee is een lange geschiedenis van verval compleet.

Detroit is de grootste Amerikaanse gemeente ooit die bankroet is gegaan. De stad staat 19 miljard dollar in het krijt. Vorig jaar werd er al een crisismanager aangesteld die het roer moest overnemen van het stadsbestuur. Na toestemming van Rick Snyder, de gouverneur van Michigan, heeft die nu het faillissement aangevraagd.

Vergane glorie

Detroit was met 1,8 miljoen inwoners na de Tweede Wereldoorlog de vierde grootste stad van de VS. De ‘Motor City’ was het onbetwiste centrum van de Amerikaanse auto-industrie. Met zijn statige gebouwen stond het bekend als het Parijs van Amerika.

Nu zijn er nog maar 700.000 inwoners over. Van 2000 tot 2010 alleen al vertrokken een kwart miljoen mensen. De meeste autofabrieken zijn gesloten of verhuisd naar de zuidelijke staten van de VS.

Detroit is vandaag vooral interessant voor liefhebbers van mistroostige postindustriële landschappen. De stad is bezaaid met fabrieksruïnes. De ooit zo statige gebouwen staan leeg of worden als parkeergarages gebruikt. Hele wijken zijn verlaten en worden weer overwoekerd door de prairie.

Nieuwe start

Door het vertrek van al die mensen en bedrijven heeft Detroit onvoldoende belastinginkomsten om zijn schulden af te betalen. De crisismanager, Kevin D. Orr, onderhandelde de voorbije maanden met de schuldeisers, maar die wilden niet inbinden.

Met het bankroet kan de stad zich beschermen tegen haar schuldeisers. Optimisten zien daarin een kans om een interne reorganisatie door te voeren, de nauwelijks nog functionerende openbare diensten te herstructureren en een nieuwe start te maken.

Pessimisten stellen dan weer dat het faillissement slechts zal leiden tot het verder afbouwen van de dienstverlening voor de bewoners, verkoop van de infrastructuur en pijnlijke inleveringen voor het stadpersoneel.

Partner Content