'Na alles wat er is misgegaan in mijn land, kan ik niet meer voor de partij ANC stemmen', zei Desmund Tutu in de Zuid-Afrikaanse krant Mail and Guardian.

Ongelijkheid, geweld en corruptie zijn de redenen waarom hij zijn steun aan de partij stopzet, voegt hij daaraan toe.

Tutu was een hevige aanhanger van het ANC, toen de partij streed tegen de overheersing van de blanke minderheid in Zuid-Afrika. "Het ANC heeft de overgang van onderdrukking naar vrijheid erg vlot laten verlopen", zegt hij. "Maar de omvorming van een vrijheidsbeweging naar een politieke partij lukt niet", vult hij aan.

Het is niet de eerste keer dat de 81-jarige aartsbisschop kritiek uit op de regeringspartij. Vier jaar geleden dreigde hij er al eens mee niet meer op het ANC te stemmen wegens de verdeeldheid binnen de partij. In 2011 zette een geweigerd visum voor de dalai lama, die de 80e verjaardag van Tutu zou bijwonen, kwaad bloed.

Voorbereiden op Mandela's dood

Tutu riep zijn landgenoten ook op om zich voor te bereiden op de dood van Nelson Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. "Hij is 94, heeft al moeilijke momenten overleefd. God is zo goed geweest hem al die jaren bij ons te laten, maar het verdriet om zijn dood zal te intens zijn als we ons er niet op beginnen voor te bereiden", zie Tutu. "Iets wat elk moment kan gebeuren."

'Na alles wat er is misgegaan in mijn land, kan ik niet meer voor de partij ANC stemmen', zei Desmund Tutu in de Zuid-Afrikaanse krant Mail and Guardian. Ongelijkheid, geweld en corruptie zijn de redenen waarom hij zijn steun aan de partij stopzet, voegt hij daaraan toe. Tutu was een hevige aanhanger van het ANC, toen de partij streed tegen de overheersing van de blanke minderheid in Zuid-Afrika. "Het ANC heeft de overgang van onderdrukking naar vrijheid erg vlot laten verlopen", zegt hij. "Maar de omvorming van een vrijheidsbeweging naar een politieke partij lukt niet", vult hij aan. Het is niet de eerste keer dat de 81-jarige aartsbisschop kritiek uit op de regeringspartij. Vier jaar geleden dreigde hij er al eens mee niet meer op het ANC te stemmen wegens de verdeeldheid binnen de partij. In 2011 zette een geweigerd visum voor de dalai lama, die de 80e verjaardag van Tutu zou bijwonen, kwaad bloed. Voorbereiden op Mandela's dood Tutu riep zijn landgenoten ook op om zich voor te bereiden op de dood van Nelson Mandela, de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. "Hij is 94, heeft al moeilijke momenten overleefd. God is zo goed geweest hem al die jaren bij ons te laten, maar het verdriet om zijn dood zal te intens zijn als we ons er niet op beginnen voor te bereiden", zie Tutu. "Iets wat elk moment kan gebeuren."