Op het hoofdkwartier van de politie in Kirkoek, in het noorden van Irak, is zondagochtend een aanslag met een bomauto uitgevoerd, die meteen gevolgd werd door een aanval van militanten, gewapend met pistolen, granaten en bommengordels. Volgens de laatste berichten vielen er dertig doden, en raakten 88 mensen gewond. Dat melden de lokale politie en de medische diensten.

De aanvallers hadden tevergeefs geprobeerd om zich meester te maken van het complex, zegt Natah Mohammed Sabr van de politie van Kirkoek. Het politiehoofdkwartier is wel verwoest, evenals enkele gebouwen in de buurt.

De aanval werd nog niet opgeëist, maar de soennitische opstandelingen, waaronder al-Qaïda in Irak, viseren regelmatig de veiligheidsdiensten. Ze hopen zo de regering van Nouri al-Maliki, een sjiiet, te destabiliseren. Verschillende plaatselijke verantwoordelijken schreven de aanslag overigens toe aan het extremistisch netwerk.

Kirkuk is een religieus en etnisch gemengde zone van Arabieren, Koerden en Turkmenen. Er woedt al jaren een conflict over olie- en landrechten tussen de centrale overheid in Bagdad en de autonome Koerdische enclave in het noorden. (Belga/MI)

Op het hoofdkwartier van de politie in Kirkoek, in het noorden van Irak, is zondagochtend een aanslag met een bomauto uitgevoerd, die meteen gevolgd werd door een aanval van militanten, gewapend met pistolen, granaten en bommengordels. Volgens de laatste berichten vielen er dertig doden, en raakten 88 mensen gewond. Dat melden de lokale politie en de medische diensten. De aanvallers hadden tevergeefs geprobeerd om zich meester te maken van het complex, zegt Natah Mohammed Sabr van de politie van Kirkoek. Het politiehoofdkwartier is wel verwoest, evenals enkele gebouwen in de buurt. De aanval werd nog niet opgeëist, maar de soennitische opstandelingen, waaronder al-Qaïda in Irak, viseren regelmatig de veiligheidsdiensten. Ze hopen zo de regering van Nouri al-Maliki, een sjiiet, te destabiliseren. Verschillende plaatselijke verantwoordelijken schreven de aanslag overigens toe aan het extremistisch netwerk.Kirkuk is een religieus en etnisch gemengde zone van Arabieren, Koerden en Turkmenen. Er woedt al jaren een conflict over olie- en landrechten tussen de centrale overheid in Bagdad en de autonome Koerdische enclave in het noorden. (Belga/MI)