In Europa was een derde van de vrouwen al het slachtoffer van geweld. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Europees Bureau voor de grondrechten, waarvoor 42.000 vrouwen tussen 18 en 74, afkomstig uit alle lidstaten, werden bevraagd. Vijf procent werd verkracht.

Uit de studie blijkt dus dat zowat 62 miljoen vrouwen in Europa al slachtoffer werd. Eén vrouw op vijf werd tegen haar zin betast of gekust, vaak door een collega of overste op de werkplaats. De slachtoffers zijn te vinden in alle sociale lagen.

Toegestuurde naaktbeelden

Vaak schuilt het gevaar ook in eigen huis. 22 procent van de ondervraagden kreeg al met lichamelijk of seksueel geweld door de eigen partner te maken. Veel slachtoffers schamen zich en stappen niet met de feiten naar de politie.

Geweldplegingen door vreemden worden sneller aangegeven. Zowat de helft van de ondervraagde vrouwen werd al op niet gewelddadige wijze seksueel lastiggevallen. Het kan gaan om ongewenste toenaderingspogingen, ongepaste grappen of ongewild toegestuurde naaktbeelden. (Belga/AVE)

In Europa was een derde van de vrouwen al het slachtoffer van geweld. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van het Europees Bureau voor de grondrechten, waarvoor 42.000 vrouwen tussen 18 en 74, afkomstig uit alle lidstaten, werden bevraagd. Vijf procent werd verkracht.Uit de studie blijkt dus dat zowat 62 miljoen vrouwen in Europa al slachtoffer werd. Eén vrouw op vijf werd tegen haar zin betast of gekust, vaak door een collega of overste op de werkplaats. De slachtoffers zijn te vinden in alle sociale lagen. Toegestuurde naaktbeelden Vaak schuilt het gevaar ook in eigen huis. 22 procent van de ondervraagden kreeg al met lichamelijk of seksueel geweld door de eigen partner te maken. Veel slachtoffers schamen zich en stappen niet met de feiten naar de politie. Geweldplegingen door vreemden worden sneller aangegeven. Zowat de helft van de ondervraagde vrouwen werd al op niet gewelddadige wijze seksueel lastiggevallen. Het kan gaan om ongewenste toenaderingspogingen, ongepaste grappen of ongewild toegestuurde naaktbeelden. (Belga/AVE)