Denen stemmen tegen deelname Europees justitiebeleid

Johanne Schmidt-Nielsen, leider van de linkse eenheidspartij, viert de overwinning © REUTERS

De Deense eerste minister Lars Lokke Rasmussen heeft toegegeven dat het nee-kamp een duidelijke overwinning heeft gehaald in het referendum over een mogelijke deelname aan het Europese justitiebeleid.

Met 98 procent van de stemmen geteld, komt het nee-kamp uit op een meerderheid van 53 procent. Dat betekent dat de zogenaamde “opt-out”, waarvan Denemarken sinds 1993 geniet, behouden blijft. Het land blijft met andere woorden buiten het EU-beleid op het vlak van Justitie en Binnenlandse Zaken.

“Het is een duidelijk nee. Ik respecteer de beslissing van het Deense volk”, zo verklaarde Lars Lokke Rasmussen na de bekendmaking van de voorlopige uitslag. De liberale partij van Rasmussen had de Denen opgeroepen om “ja” te stemmen, omdat Kopenhagen bij een “opt-in” had kunnen kiezen aan welke aspecten van het justitiebeleid het deelneemt. Dat is een systeem dat ook in Groot-Brittannië en Ierland wordt gehanteerd.

De sociaaldemocratische oppositie en nog drie andere partijen riepen met de regering op tot een ja-stem.

‘Geen soevereiniteit afstaan’

Het neen-kamp werd gevormd door onder meer de linkse Eenheidslijst en de eurosceptische Deense Volkspartij. Die laatste partij, die met gedoogsteun de minderheidsregering van Rasmussen op de been houdt, heeft al verheugd gereageerd op de uitkomst van de volksraadpleging. “Met dit resultaat spreken we het idee tegen dat we dichter naar de kern van Europa moeten opschuiven en steeds meer soevereiniteit moeten afstaan”, zo verklaarde partijvoorzitter Kristian Thulesen Dahl.

Bevoegdheden inzake migratie en asielbeleid stonden niet ter discussie in het referendum maar die onderwerpen, een grotere zeg van Europa terzake, speelden volgens waarnemers wel een rol in de stemming.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content