Democraten winnen betwist gouverneurschap in North Carolina, na transgenderdispuut

Roy Cooper riep zijn overwinning al uit tijdens de verkiezingsnacht. Vier weken later geeft uittredend gouverneur Pat McCrory hem gelijk © REUTERS

Na wekenlange betwisting door uittredend Republikeins gouverneur Pat McCrory heeft deze dan toch zijn nederlaag toegegeven. De Democraat Roy Cooper wordt de nieuwe gouverneur van North Carolina, een conservatieve staat die worstelde met conservatieve ingrepen tegen lgbtq’s.

De 59-jarige Roy Cooper, tot dusver Attorney-Generaal (een soort minister van Justitie) in de staat, ligt in de voorlopige tellingen en hertellingen met ongeveer 10.000 stemmen voor, op een totaal van 4,7 miljoen uitgebrachte stemmen.

Overweldigend was de overwinning zeker niet, maar onverwacht tot op zekere hoogte wel.

Pat McCrory, 60, was zeker niet onpopulair als gouverneur, en in een staat die als grotendeels conservatief bekendstaat, en die voor Donald Trump stemde, zou dat voldoende geweest kunnen zijn. Het parlement in de staat wordt gedomineerd door conservatieve verkozenen.

Maar de staat kent ook progressieve kernen, zoals de stad Charlotte, en de universiteiten rond Durham, en McCrory, schrijft The New York Times, vond het moeilijk om tussen progressief en conservatief te laveren zonder averij op te lopen. Roy Cooper, een gematigde Democraat, deed dat beter.

Toilettenkwestie

Eerder dit jaar kreeg McCrory nationale vermaardheid toen hij, op aansturen van zijn conservatieve parlement, een reglement uit Charlotte terugschroefde waarbij transgenders het toilet van hun voorkeur konden gebruiken.

Gouverneur Pat McCrory geeft nederlaag toe
Gouverneur Pat McCrory geeft nederlaag toe© REUTERS

Niet alleen maakte McCrory dat reglement ongedaan, hij verving het door een staatswet waarbij bewoners alleen van publieke toiletten mogen gebruikmaken die in overeenstemming zijn met het geslacht dat op hun geboortecertificaat staat.

Dat werd zelfs door een deel van zijn conservatieve achterban als schromelijk overdreven beschouwd, niet in het minst omdat de wet zo goed als oncontroleerbaar was, tenzij iemand politieagenten aan toiletten zou posteren.

De maatregel werd niet alleen in North Carolina aangevochten. Investeerders, sportorganisaties, muzikanten als Bruce Springsteen, begonnen in een reactie een boycot van de staat, die honderden banen kostte, onder meer van PayPal, dat een investering van honderden miljoenen terugschroefde. De mede-oprichter van PayPal, Peter Thiel, steunde nochtans de campagne van Donald Trump. Donald Trump zelf nam afstand van de maatregel, met de uitspraak dat de beroemde transgender Caitlyn Jenner wat hem betreft alle toiletten van Trump Tower mag gebruiken, en dat er geen wet nodig is waar er voor zover bekend geen probleem is.

McCrory probeerde te argumenteren dat hij slechts was tussengekomen na een provocatie van Democraten uit Charlotte, maar dat argument maakte weinig indruk.

Betwistingen

Na de verkiezing riep Roy Cooper de overwinning uit, maar McCrory vocht vrijwel meteen de nipte resultaten aan. Volgens hem hadden de Democraten de stemmen gemanipuleerd, en hadden ze veroordeelde criminelen (die hun burgerrechten verliezen) toch laten meestemmen.

De Democraten konden argumenteren dat McCrory (en zijn conservatieve parlementaire meerderheid) wellicht meer kiezers had belet te stemmen, door stembureaus te sluiten, vooral in gebied met zwarte meerderheid, en door regels op te leggen rond bewijs van identiteit, die vooral armere kiezers uit de stembureaus weghielden.

De wetten North Carolina leggen de uiteindelijke beslissingsmacht bij het staatsparlement, dat bij aanhoudend dispuut over de uitslag de doorslag geeft.

Uiteindelijk bleek uit hertellingen dat er nauwelijks verschillen kwamen. Van 43 kiezers kon worden achterhaald dat ze een veroordeling hadden gehad, maar slechts ongeveer de helft van hen mocht legaal geen stem uitbrengen. McCrory gaf maandag zijn verlies toe.

De lgbtq-gemeenschap in de VS juichte de nederlaag van McCrory toe. En ook de Democraten waren blij met een zeldzame overwinning in dit jaar van verkiezingstegenvallers.

De Republikeinen zagen tijdens de verkiezingen van november hun aantal gouverneursposten toenemen van 31 naar 33 (op 50).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content