Democraten en Republikeinen bereiken principeakkoord en vermijden nieuwe shutdown

Republikeinse senator Richard Shelby, 6 februari 2019. © Reuters

Een groep van Republikeinse en Democratische senatoren zijn tot een principeakkoord gekomen over de begroting en zo kan een tweede shutdown vermeden worden. Dat berichten de lokale media dinsdag.

Voor 15 februari moest er een akkoord zijn over de begroting en daarin moest tegemoet gekomen worden aan de eis van de Amerikaanse president Donald Trump om ook geld vrij te maken voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Als die deadline niet werd gehaald, was de kans heel groot dat de overheid opnieuw in shutdown ging. Dat betekent dat honderdduizenden ambtenaren moeten gaan werken zonder betaald te worden of verplicht thuis moeten blijven.

Een groep senatoren, bestaande uit zowel Democraten als Republikeinen, maakte na onderhandelingen bekend dat ze tot een akkoord zijn gekomen. Ze wilden evenwel geen details geven. ‘We hebben een overeenkomst over alles’, verklaarde de Republikeinse senator Richard Shelby volgens CNN.

Op 25 januari bereikten beide partijen een tijdelijk akkoord over het einde van de shutdown. Trump waarschuwde toen al voor een nieuwe shutdown als de Democraten niet instemmen met zijn gevraagde financiering voor de grensmuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content