Het Witte Huis krijgt daarvoor tot 18 oktober de tijd. Doet het tegen dan niet zoals gevraagd, dan zal dit worden beschouwd als het belemmeren van het impeachment-onderzoek, verklaarden de voorzitters van de bevoegde commissies vrijdag. Specifiek wordt gevraagd om documenten van stafchef Mick Mulvaney.

Eerder hadden de Democraten het Witte Huis al gevraagd om vrijwillig documenten te delen, maar daar ging de regering niet op in. 'Het spijt ons dat president Trump ons - en het land - in deze positie heeft geplaatst. Maar zijn handelingen hebben ons geen andere keus gelaten dan deze dagvaarding.'

Met een aparte dagvaarding eisen de Democraten vrijdag dat vice-president Mike Pence documenten overhandigt over de Oekraïne-kwestie. Hij krijgt tot 15 oktober de tijd. Een woordvoerder van Pence zei vrijdag dat het verzoek van de 'nietsnut-Democraten' afkomstig is en daarom 'niet serieus' wordt genomen. Als Pence en het Witte Huis niet meewerken met de dagvaardingen, zal vermoedelijk een juridische strijd losbarsten.

Trump zei eerder vrijdag dat hij mogelijk eveneens geen medewerking zal verlenen aan het onderzoek, en die beslissing overlaat aan zijn advocaten.

De president ligt zwaar onder vuur voor zijn contacten met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. Hij wordt er momenteel van verdacht in een telefoongesprek met Zelenski druk te hebben uitgeoefend op Kiev om een onderzoek te starten naar de Bidens en op die manier zijn mogelijke Democratische uitdager bij de presidentsverkiezingen buitenspel te zetten. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden lanceerden daarop een vooronderzoek naar een mogelijke afzettingsprocedure. Zelf houdt Trump vol dat hij niets verkeerds heeft gedaan.

Het Witte Huis krijgt daarvoor tot 18 oktober de tijd. Doet het tegen dan niet zoals gevraagd, dan zal dit worden beschouwd als het belemmeren van het impeachment-onderzoek, verklaarden de voorzitters van de bevoegde commissies vrijdag. Specifiek wordt gevraagd om documenten van stafchef Mick Mulvaney.Eerder hadden de Democraten het Witte Huis al gevraagd om vrijwillig documenten te delen, maar daar ging de regering niet op in. 'Het spijt ons dat president Trump ons - en het land - in deze positie heeft geplaatst. Maar zijn handelingen hebben ons geen andere keus gelaten dan deze dagvaarding.'Met een aparte dagvaarding eisen de Democraten vrijdag dat vice-president Mike Pence documenten overhandigt over de Oekraïne-kwestie. Hij krijgt tot 15 oktober de tijd. Een woordvoerder van Pence zei vrijdag dat het verzoek van de 'nietsnut-Democraten' afkomstig is en daarom 'niet serieus' wordt genomen. Als Pence en het Witte Huis niet meewerken met de dagvaardingen, zal vermoedelijk een juridische strijd losbarsten.Trump zei eerder vrijdag dat hij mogelijk eveneens geen medewerking zal verlenen aan het onderzoek, en die beslissing overlaat aan zijn advocaten. De president ligt zwaar onder vuur voor zijn contacten met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. Hij wordt er momenteel van verdacht in een telefoongesprek met Zelenski druk te hebben uitgeoefend op Kiev om een onderzoek te starten naar de Bidens en op die manier zijn mogelijke Democratische uitdager bij de presidentsverkiezingen buitenspel te zetten. De Democraten in het Huis van Afgevaardigden lanceerden daarop een vooronderzoek naar een mogelijke afzettingsprocedure. Zelf houdt Trump vol dat hij niets verkeerds heeft gedaan.