Democraat Bill de Blasio verkozen tot burgemeester van New York

De nieuwe burgemeester van New York Bill de Blasio en zijn familie. © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In New York is Bill de Blasio verkozen tot burgemeester. Het is de eerste keer sinds 1989 dat een Democraat die eer te beurt valt. De Blasio wil grote veranderingen in de Big Apple.

De Blasio’s zege is geen verrassing. In de peilingen had hij een verpletterende voorspong op zijn Republikeinse rivaal Joe Lhota. Zodra de exit polls bekendgemaakt werden, was er dan ook geen twijfel meer aan de zaak.

De Blasio is een linkse populist die het roer wil omgooien na twaalf jaar onder multimiljardair Michael Bloomberg. Hij wil onder andere de rijken zwaarder belasten om gratis kleuterschool voor alle kinderen in et voeren – iets wat op dit moment niet bestaat in New York.

Volgens de exit polls heeft De Blasio, die zelf in een relatief bescheiden huis in de perifere wijk Brooklyn woont en een raciaal gemengde familie heeft, gewonnen bij alle bevolkingsgroepen in New York, onafhankelijk van ras, leeftijd, geslacht of inkomensgroep.

De Blasio is de eerste Democraat die tot burgemeester verkozen wordt sinds David Dinkins in 1989. Sinds 1994 wordt New York bestuurd door Republikeinen; eerst door Rudy Giuliani, vervolgens door Bloomberg.

Tea Party krijgt klop in Virginia

Bij lokale verkiezingen elders in de VS werd Chris Christie herkozen tot gouverneur van New Jersey. Vraag is hoe lang hij die baan zal uitoefenen, want hij wordt alom gezien als een kanshebber op de Republikeinse presidentiële nominatie in 2016.

Christie wordt gezien als een gematigde Republikein. Hij gooide nationaal hoge ogen na orkaan Sandy vorig jaar, toen hij over de partijgrenzen heen uitstekend samenwerkte met president Obama.

In Virginia haalde De Democraat Terry McAuliffe het van Tea Party-sympathisant Ken Cucinelli. Washingtonwatchers zien dat als eenn veroordeling van de Tea Party in een staat die vlak naast de hoofdstad Washington DC ligt.

In het noorden van Virginia wonen heel wat federale regeringsambtenaren. Zij werden het zwaarst getroffen door de recente ‘government shutdown’, de sluiting van een groot deel van de overheidsdiensten die werd uitgelokt door Tea Party-sympathisanten in het federale parlement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content