Deltavariant rukt op: Israël verplicht mondmasker opnieuw

Een winkelcentrum in Tel Aviv op 15 juni 2021, kort na het afschaffen van de mondmaskerverplichting. © Getty Images

Na een stijging van het aantal coronabesmettingen heeft Israël vrijdag aangekondigd dat het teruggrijpt naar de mondmaskerplicht indoor. Ook in België neemt het aandeel van de Deltavariant toe, zegt Steven Van Gucht.

De maatregel gaat in om 12.00 uur plaatselijke tijd (11.00 uur Belgische tijd), maar geldt niet voor thuis. Een andere uitzondering zijn mensen die sporten en kleine kinderen.

Het mondmasker is eveneens verplicht op grote evenementen in openlucht, zoals vrijdag de Gay Pride in Tel Aviv.

Premier Naftali Bennett waarschuwde enkele dagen geleden dat deze maatregel dreigde. De regering had eerder al besloten de komst van buitenlandse toeristen met een maand uit te stellen.

In de afgelopen week zijn meermaals honderd besmettingen per dag gemeld. Donderdag waren het er meer dan tweehonderd, het hoogste dagcijfer in ruim twee maanden. Onder de nieuw besmette mensen zijn er veel jongere mensen en vele reeds ingeënte mensen.

Ben Gurion International Airport in Tel Aviv, Israël, op 22 juni 2021.
Ben Gurion International Airport in Tel Aviv, Israël, op 22 juni 2021.© Getty Images

Deltavariant

De autoriteiten denken dat dit waarschijnlijk door de bijzonder besmettelijke deltavariant van het coronavirus, die voor het eerst in India is opgedoken, komt. Begin juni lag het dagelijkse gemiddelde onder de enkele tientallen. Op het hoogtepunt van de coronacrisis in Israël werden meer dan 10.000 nieuwe gevallen per dag gemeld.

De mondmaskerplicht indoor werd op 15 juni als een van de laatste coronamaatregelen opgeheven, nadat het aantal besmettingen dankzij een voortvarende vaccinatiecampagne flink was gedaald. Meer dan 55 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. Meer dan 840.000 mensen in Israël zijn sinds het begin van de pandemie positief getest. Het coronavirus heeft er meer dan 6.400 mensen het leven gekost.

En in ons land?

Het aandeel van besmettingen met de deltavariant, die voor het eerst is vastgesteld in India, neemt toe. Sciensano verwacht dat het aandeel volgende week stijgt tot boven de 20 procent, verklaarde viroloog Steven Van Gucht vrijdag op de persconferentie over de coronacijfers.

Het absolute aantal besmettingen met de deltavariant blijft echter voorlopig relatief stabiel en laag.

Partner Content