Delegatie Catalaanse separatisten in Brussel voor gesprekken met Puigdemont

Een delegatie van de links-republikeinse Catalaanse partij Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) heeft zondag in Brussel samengezeten met Carles Puigdemont. Het gesprek ging over de installatie van Puigdemont als president van Catalonië, ook al dreigt hij in Spanje te worden gearresteerd.

Carles Puigdemont © Belga

De ontmoeting van Puigdemont en verschillende leden van de ERC had als doel tot een 'een effectieve inauguratie' te komen van Puigdemont, meldt een bron binnen de partij van Puigdemont. 'De onderhandelingen schieten op' en er zal maandag verder gepraat worden, klinkt het.

De separatisten veroverden bij de regionale verkiezingen van 21 december een meerderheid in het Catalaanse parlement. Puigdemont wil opnieuw president worden en had gedacht dat hij vanop afstand de eed zou kunnen afleggen. Het Spaanse grondwettelijk hof verbiedt dat echter.

In het onafhankelijkheidskamp zijn er twee strekkingen ontstaan: een deel wil koste wat kost Puigdemont aan de macht brengen, terwijl anderen - met name binnen de ERC - een andere kandidaat willen zoeken om Catalonië werkelijk te besturen. Officieel blijft de ERC echter Puigdemont steunen.

Lees meer...