Deense schutter had Palestijnse ouders en was woedend op Israël

© Reuters

De overleden dader van de aanslagen in Kopenhagen was de zoon van Palestijnse ouders en had zich herhaaldelijk woedend uitgelaten over Israël. Twee mannen zijn ondertussen in verdenking gesteld wegens medeplichtigheid.

De in Denemarken geboren 22-jarige jongeman beschouwde Palestina als zijn tweede vaderland en koos resoluut partij voor de Palestijnen. Dat schreef de Deense krant Politiken onder aanhaling van medestudenten van de man, die een volwassenenopleiding volgde.

De zondag door de politie doodgeschoten dader, die door de media Omar Abdel Hamid el-Hussein wordt genoemd, zat tot enkele weken geleden in de cel omdat hij op de metro iemand had aangevallen met een mes. In de gevangenis zou hij volgens de autoriteiten extremistisch gedachtegoed geuit hebben, meldt het persagentschap Ritzau. De dader was onder andere door geweldsdelicten en inbreuken op de wapenwet bij de politie bekend.

De man zou volgens zijn vroegere schooldirecteur een goede leerling geweest zijn. “Hij was een vlijtige en begaafde student, die louter op vakkundig gebied goed presteerde”, zei Peter Zinkernagel op de Deense televisie. Zinkernagel leidt het centrum voor volwassenenopleiding in de voorstad Hvidovre. Volgens TV2 werd de jongeman echter na zijn aanval op de metro van school gegooid. Daar had hij voornamelijk contact met moslimstudenten, vertelde een vroegere studiegenoot op de Deense radio.

Dronken

Bij zijn tweede aanval zou hij dronkenschap voorgewend hebben. Zwalpend als iemand met een glas te veel op bewoog hij zich in de richting van een synagoge waar hij een 37-jarige bewaker doodschoot. Dat berichtte Politiken op gezag van “verschillende bronnen”. Hij verwondde nog twee politieagenten, die hem wilden tegenhouden.

Ondertussen zijn twee mannen in verdenking gesteld wegens medeplichtigheid met de vermoedelijke dader. De advocaat van een van hen stelde eerder dat het duo niet in verdenking wordt gesteld wegens terrorisme, maar wegens medeplichtigheid. Ze zouden de dader geholpen hebben om een wapen te doen verdwijnen en een bergplaats ervoor te vinden. De twee zijn in de twintig jaar oud en pleiten onschuldig, aldus nog de advocaat. De ene werd zondagmorgen bij de kraag gevat, de andere zondagnamiddag.

De vermoedelijke dader van de aanslagen werd zondagmorgen doodgeschoten door de politie, nadat hij zelf eerst het vuur had geopend op de agenten. De verdachte had in Kopenhagen een aanslag gepleegd op een cultureel centrum, waar een debat plaatsvond over islam en de vrije meningsuiting, en op een synagoge. Daarbij kwamen in totaal twee mensen om het leven. Vijf agenten raakten gewond.(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content