Dat maakte de minister van Buitenlandse Zaken van Costa Rica bekend.

Naar schatting 45.000 Cubanen hebben dit jaar hun land verlaten.

Volgens krantenverslagen uit Latijns-Amerika zijn ze ontgoocheld over de traagheid van de hervormingen in hun land sinds, ruim een jaar geleden, de normalisering van de betrekkingen met de VS werd aangekondigd. Ook vrezen ze dat de huidige souplesse waarmee de VS Cubanen zonder visum toelaten, en bijna automatisch een verblijfsvergunning verlenen, zal verdwijnen als gevolg van verdere verdragen tussen de landen. Velen van de vertrekkende Cubanen klagen ook over toegenomen politieke repressie in hun land. Volgens mensenrechtenorganisaties werden in december al 1.500 Cubanen zonder opgave van reden opgepakt.

Nicaragua

Omdat de mogelijkheden voor rechtstreekse reizen tussen Cuba en de VS beperkt zijn, zoeken de Cubanen een alternatief parcours. En dat bestaat erin dat men naar Ecuador reist, dat geen visumbeperkingen heeft voor Cubanen, en van daar richting VS trekt.

Maar een deel van hen, zo'n 8.000 Cubanen, kwam vast te zitten in vast in Costa Rica. Buurland Nicaraga weigert doorgang te verlenen, en riep de VS op om een luchtbrug in te leggen.

Zondag mengde ook paus Franciscus zich in het debat. Hij riep de betrokken landen op tot actie om aan de noodsituatie te verhelpen.

Dat is nu, volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Costa Rica, tot op zekere hoogte gebeurd. Een deel van de 8.000 zal op een vliegtuig richting El Salvador gezet worden, en van daaruit met bussen via Mexico naar de VS reizen.

(Belga/RR)

Dat maakte de minister van Buitenlandse Zaken van Costa Rica bekend.Naar schatting 45.000 Cubanen hebben dit jaar hun land verlaten. Volgens krantenverslagen uit Latijns-Amerika zijn ze ontgoocheld over de traagheid van de hervormingen in hun land sinds, ruim een jaar geleden, de normalisering van de betrekkingen met de VS werd aangekondigd. Ook vrezen ze dat de huidige souplesse waarmee de VS Cubanen zonder visum toelaten, en bijna automatisch een verblijfsvergunning verlenen, zal verdwijnen als gevolg van verdere verdragen tussen de landen. Velen van de vertrekkende Cubanen klagen ook over toegenomen politieke repressie in hun land. Volgens mensenrechtenorganisaties werden in december al 1.500 Cubanen zonder opgave van reden opgepakt. Omdat de mogelijkheden voor rechtstreekse reizen tussen Cuba en de VS beperkt zijn, zoeken de Cubanen een alternatief parcours. En dat bestaat erin dat men naar Ecuador reist, dat geen visumbeperkingen heeft voor Cubanen, en van daar richting VS trekt. Maar een deel van hen, zo'n 8.000 Cubanen, kwam vast te zitten in vast in Costa Rica. Buurland Nicaraga weigert doorgang te verlenen, en riep de VS op om een luchtbrug in te leggen.Zondag mengde ook paus Franciscus zich in het debat. Hij riep de betrokken landen op tot actie om aan de noodsituatie te verhelpen.Dat is nu, volgens de minister van Buitenlandse Zaken van Costa Rica, tot op zekere hoogte gebeurd. Een deel van de 8.000 zal op een vliegtuig richting El Salvador gezet worden, en van daaruit met bussen via Mexico naar de VS reizen. (Belga/RR)