De torens die dicht moeten, bevinden zich vooral op kleinere luchthavens, maar ook de tweede toren van de gigantische luchthaven O'Hare in Chicago staat op de lijst.

De Federal Aviation Administration (FAA) die het Amerikaanse luchtverkeer beheert, moet 637 miljoen dollar besparen en zegt geen andere keuze te hebben. Zij beheert in totaal 516 controletorens.

Vertragingen

Op vliegvelden die het voortaan zonder controletoren moeten stellen, zullen de piloten van opstijgende en landende toestellen via de radio moeten afspreken wie eerst mag. Dat zijn procedures die elke piloot kent. Toch maakt de FAA zich zorgen over de veiligheid.

Eén toren die dicht moet, bevindt zich op de luchthaven Ogden-Hinckley in Utah. Daar moeten kleinere toestellen uit de buurt blijven van F-16's van een nabijgelegen luchthaven en grote passagiersvliegtuigen van de internationale luchthaven van Salt Lake City.

"Daar komen problemen van", zei luchthavenmanager Royal Eccles. "Dit zal gevolgen hebben voor de veiligeheid."

Luchtvaartmaatschappijen zeggen zich te zullen beraden over de vraag of ze nog langer luchthavens willen aandoen zonder luchtverkeersleiders.

"Je laat geen vliegtuig van zeventig miljoen dollar landen op een vliegveld waar er onvoldoende controle is", zei Kenneth Wiegand, de directeur van Collin County Regional Airport, nabij Dallas, aan de Huffington Post. "Je wil geen problemen met de kleinere toestellen dei daar rondvliegen."

Weer, wind en personeelsgebrek

Op O'Hare zou samen met de secundaire toren ook een landingsbaan dicht moeten. Dat zullen reizigers voelen, want O'Hare is sowieso berucht om zijn vertragingen.

"Die had je vroeger vanwege wind en weer", zei luchtverkeersleider Robert C. Flynn aan The New York Times. "Nu zal het door wind, weer en personeelsgebrek zijn."

Reizigers moeten ondertussen ook al langer wachten om het vliegtuig op te mogen, omdat er minder veiligheidspersoneel is om passagiers en hun bagage te controleren.

Wrevel

De sluitingen zijn het gevolg van de sequester, die vorige maand inging. Dat is pakket besparingen ter waarde van 1200 miljard dollar op alle federale overheidsdiensten. Dat kwam er omdat Democraten en Republikeinen in Washington er niet in slaagden om een begrotingscompromis uit te werken.

Toen was al voorspeld dat de gevolgen van die besparingen zich stukje bij beetje zullen laten voelen, naarmate het begrotinsgjaar vordert en de budgetten steeds strakker worden. De situatie op de luchthavens is daar maar één voorbeeld van.

Ook in andere overheidsdiensten zullen de besparingen voor steeds meer hinder zorgen. In het Witte Huis zijn vanwege de sequester de rondleidingen voor toeristen geschrapt. Beide politieke partijen gokken erop dat de ander de schuld zal krijgen naarmate de wrevel bij de burgers stijgt.

De torens die dicht moeten, bevinden zich vooral op kleinere luchthavens, maar ook de tweede toren van de gigantische luchthaven O'Hare in Chicago staat op de lijst. De Federal Aviation Administration (FAA) die het Amerikaanse luchtverkeer beheert, moet 637 miljoen dollar besparen en zegt geen andere keuze te hebben. Zij beheert in totaal 516 controletorens. Vertragingen Op vliegvelden die het voortaan zonder controletoren moeten stellen, zullen de piloten van opstijgende en landende toestellen via de radio moeten afspreken wie eerst mag. Dat zijn procedures die elke piloot kent. Toch maakt de FAA zich zorgen over de veiligheid. Eén toren die dicht moet, bevindt zich op de luchthaven Ogden-Hinckley in Utah. Daar moeten kleinere toestellen uit de buurt blijven van F-16's van een nabijgelegen luchthaven en grote passagiersvliegtuigen van de internationale luchthaven van Salt Lake City. "Daar komen problemen van", zei luchthavenmanager Royal Eccles. "Dit zal gevolgen hebben voor de veiligeheid." Luchtvaartmaatschappijen zeggen zich te zullen beraden over de vraag of ze nog langer luchthavens willen aandoen zonder luchtverkeersleiders. "Je laat geen vliegtuig van zeventig miljoen dollar landen op een vliegveld waar er onvoldoende controle is", zei Kenneth Wiegand, de directeur van Collin County Regional Airport, nabij Dallas, aan de Huffington Post. "Je wil geen problemen met de kleinere toestellen dei daar rondvliegen." Weer, wind en personeelsgebrek Op O'Hare zou samen met de secundaire toren ook een landingsbaan dicht moeten. Dat zullen reizigers voelen, want O'Hare is sowieso berucht om zijn vertragingen. "Die had je vroeger vanwege wind en weer", zei luchtverkeersleider Robert C. Flynn aan The New York Times. "Nu zal het door wind, weer en personeelsgebrek zijn." Reizigers moeten ondertussen ook al langer wachten om het vliegtuig op te mogen, omdat er minder veiligheidspersoneel is om passagiers en hun bagage te controleren. Wrevel De sluitingen zijn het gevolg van de sequester, die vorige maand inging. Dat is pakket besparingen ter waarde van 1200 miljard dollar op alle federale overheidsdiensten. Dat kwam er omdat Democraten en Republikeinen in Washington er niet in slaagden om een begrotingscompromis uit te werken. Toen was al voorspeld dat de gevolgen van die besparingen zich stukje bij beetje zullen laten voelen, naarmate het begrotinsgjaar vordert en de budgetten steeds strakker worden. De situatie op de luchthavens is daar maar één voorbeeld van. Ook in andere overheidsdiensten zullen de besparingen voor steeds meer hinder zorgen. In het Witte Huis zijn vanwege de sequester de rondleidingen voor toeristen geschrapt. Beide politieke partijen gokken erop dat de ander de schuld zal krijgen naarmate de wrevel bij de burgers stijgt.