De vergeten crisis: ‘Nog dagelijks aanvallen op burgers in Centraal-Afrikaanse Republiek’

Gewapende man in Bambari (foto 2014) © Reuters
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Een delegatie van de VN-Veiligheidsraad bezoekt voor het eerst de Centraal-Afrikaanse Republiek. De situatie in het land is nog steeds alarmerend, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. ‘Aanvallen op burgers blijven wijdverspreid’.

De leden van de VN-Veiligheidsraad zullen in de Centraal-Afrikaanse Republiek praten met de overgangsregering, met de VN-vredesmissie MINUSCA en met vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties.

De vredesmissie van de VN nam in september vorig jaar het commando over van de troepenmacht van de Afrikaanse Unie en moet burgers beschermen en helpen de politieke overgang in goede banen te leiden. Ook Frankrijk, de vroegere kolonisator, heeft nog troepen in het land om de VN-vredesmissie te ondersteunen.

Humanitaire crisis

De humanitaire crisis in de Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de grootste in de wereld, schreven Europees Commissaris Christos Stylianides en Liesbeth Goossens van Oxfam in een opiniestuk op Knack.be, naast Syrië en Zuid-Soedan.

‘De situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek is nog altijd alarmerend’, zegt Andrew Stroehlein van Human Rights Watch (HRW) aan Knack.be. ‘Aanvallen op burgers blijven wijdverspreid. Om de vrede te laten terugkeren is het essentieel, zo zegt de mensenrechtenorganisatie, dat de schuldigen van de aanvallen berecht worden.’

Gewapende mannen in Bambari (foto 2014)
Gewapende mannen in Bambari (foto 2014)© Reuters

HRW roept de delegatie van de VN-Veiligheidsraad op om dat duidelijk te maken.

‘Dagelijks geweld’

De Centraal-Afrikaanse republiek kwam in maart 2013 in een spiraal van etnisch-religieus geweld terecht nadat de Seleka, een verbond van moslimrebellen, huurlingen en criminele bendes, de christelijke president François Bozizé van de macht verdreven. Er volgden wraakacties van zogeheten anti-Balakamilities, een mix van verschillende christelijke milities die moslimburgers viseerden. De gevechten die daarna ontstonden hebben aan duizenden mensen het leven gekost, naar schatting 415.000 mensen zijn gevlucht naar de buurlanden.

Intussen is een overgangsregering geïnstalleerd, maar de aanvallen op burgers blijven wijdverspreid. Een staakt-het-vuren tussen de partijen dat vorig jaar in Brazzaville, Congo werd ondertekend, blijft grotendeels dode letter, zegt HRW.

‘Sindsdien situeert het geweld zich in het centrum en het oosten van het land. In en rond de stad Bambari en in andere delen van de prefecturen Ouaka en Nana-Gribizi worden dagelijks aanvallen op burgers gemeld.’

Moslimenclaves

HRW vraagt van de VN-Veiligheidsraad ook aandacht voor honderden moslims die gevangen zitten in enclaves in het westen van het land. ‘Ze leven er in erbarmelijke omstandigheden, met als gevolg veel vermijdbare doden door ondervoeding en ziekten’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content