De vedetten (vrouwen)

Maartje Paumen © Belga

Van 31 mei tot 15 juni vindt in Den Haag het Wereldkampioenschap hockey plaats. Natuurlijk gaat al uw aandacht naar onze speelsters van de Red Panthers, maar ook de andere teams huisvesten behoorlijk wat talent.

Luciana Aymar (Argentinië) rugnummer: 8

Uitkijken voor deze middenvelder, want ze werd al acht keer uitgeroepen tot beste hockeyspeelster ter wereld. Ze heeft vier Olympische medailles achter haar naam staan en leidde haar team al twee keer richting een gouden plak op de wereldkampioenschappen. Aymar is berucht om haar dribbelskills, wat haar de bijnaam “de Maradona van het hockey” opleverde. Met haar 36 lentes bewijst de speelster dat wie de techniek beheerst een lange en vruchtbare hockeycarrière beschoren is.

Madonna Blyth (Australië) rugnummer: 12

Blyth heeft zichzelf altijd al in de kijker gespeeld, met een gouden medaille op de jeugd Olympische Spelen als kers op de taart. De behendige middenvelder vloeide moeiteloos door naar het Australische nationale team, waar ze momenteel ook de kapiteinsband om haar gevaarlijke linkerarm draagt.

Alex Danson (Engeland) rugnummer: 15

Sinds ze in 2001 op haar zestiende debuteerde tegen Duitsland is Alex Danson met haar talent en haar charisma blijven schitteren in het Engelse hockey en al snel werd ze de publiekslieveling. Haar ex-coach, Danny Kerry, vergeleek haar zelfs met voetballer Wayne Rooney vanwege haar buitengewone vechtlust en neus voor de goal. Een onvermoeibare aanvaller die betrokken is bij alle gevaarlijke acties en fantastische doelpunten kan scoren.

Charlotte De Vos (België) rugnummer: 15

De Belgische aanvaller die bij het Nederlandse topteam Oranje Zwart actief is, heeft alles al meegemaakt in haar tien jaar bij de Panthers. Ze weet dus beter dan wie ook welke weg er is afgelegd en het werk dat nodig was om het huidige niveau te bereiken. Vandaag wil ze met haar ervaring en strijdlust het team helpen om, eindelijk, medailles te winnen met deze erg getalenteerde groep.

Park Mi-Hyun (Zuid-Korea) rugnummer: 10

Deze speelster uit Seoul draait al een tijdje mee, en deze jarenlange ervaring heeft zich dan ook omgezet in een ijzersterke techniek en een goed speloverzicht. De aanvalster knalt aan een vlot tempo ballen tegen de doelplank en acht jaar nadat de FIH haar uitroep tot beste vrouwelijke hockeyspeler staat ze nog steeds in de wereldtop.

Julia Müller (Duitsland) rugnummer: 28

De verdediger van Kampong (ze kan ook op het middenveld spelen) werd onlangs gekozen tot nieuwe aanvoerder van de Mannschaft. Een terechte beloning voor een voorbeeldige prof. Ze werd Europees kampioen in Manchester in 2007, wat haar eerste grote internationale toernooi was, maar de verloren finale voor eigen publiek in 2011 heeft ze nog niet verteerd.

Maartje Paumen (Nederland) rugnummer: 17

Superlatieven ontbreken als we de carrière overlopen van de kapitein van het Nederlandse team. Op haar 28e is ze nog steeds de onmiskenbare vedette bij onze noorderburen, maar ook op de hockeyplaneet tout court. Verkozen tot beste speelster ter wereld in 2011 en 2012 heeft ze alles al gewonnen (2x OS, 1x WK, 3x EK en 4x Champions Trophy). Als middenvelder is ze steeds erg aanwezig in het spel en met haar sleep richt ze steeds ravage aan. Ze is ook recordhoudster van het aantal gemaakte doelpunten op strafcorner binnen de selectie.

Kayla Sharland-Whitelock (Nieuw Zeeland) rugnummer: 1

De Nieuw-Zeelandse hockeykapitein noemt tackelen een van haar zwakste punten, maar dat wil niet zeggen dat wanneer deze middenvelder aan de bal komt, ze hem ook niet meer loslaat. Sharland (nu getrouwd met rugbyspeler George Whitelock) loodste haar team naar een vijfde plaats op de wereldranglijst en hoopt tijdens het komende Wereldkampioenschap op een medaille. (LT) & (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content