De vedetten (mannen)

Tobias Hauke © AFP

Van 31 mei tot 15 juni vindt in Den Haag het Wereldkampioenschap hockey plaats. Natuurlijk gaat al uw aandacht naar onze spelers van de Red Lions, maar ook de andere teams huisvesten behoorlijk wat talent.

John John Dohmen (België) rugnummer: 7

De Brabander is ongetwijfeld de spilfiguur in het Belgische radarwerk. John John Dohmen is nochtans eerder een dienende speler die onvermoeibaar blijkt en de ballen niet alleen recupereert, maar ze nadien ook nog goed inspeelt. Daar komt evenwel nog bij dat de middenvelder ook het doel weet te vinden. De voorbije maanden scoorde hij meer dan eens het winnende doelpunt. Op zijn 25e is hij, na negen jaar in het shirt van de Red Lions, nu al een van de spelers met de meeste caps. Het is die ervaring die in combinatie met zijn sobere spel en serene uitstraling van goudwaarde is op de belangrijke momenten.

Jamie Dwyer (Australië) rugnummer: 1

Deze aanvaller uit Rockhampton is waarschijnlijk een van de meest bekende hockeyspelers bij het grote publiek. Naast Olympisch goud en Wereldbeker goud met zijn nationale ploeg, werd Dwyer ook al vijf keer uitgeroepen tot beste hockeyspeler ter wereld. Dit maakt hem niet enkel één van de beste hockeyers van het moment, maar één van de beste hockeyers ooit. Via een eigen hockeysticklijn (JDH) en het coachen van jeugdteams geeft de 35-jarige Dwyer zijn kennis door, maar zelf denkt hij nog lang niet aan stoppen. Pas wanneer zijn lichaam hem belet niet meer op het gewenste niveau te spelen hangt Dwyer zijn stick aan de haak.

Sergi Enrique (Spanje) rugnummer: 3

De getalenteerde en ervaren verdediger van Atlétic Terrassa is een van de vaste waarden in het team van Indurain. Na acht landstitels in de Spaanse competitie zal Enrique vanaf volgend seizoen in ons land te bewonderen zijn. De 25-jarige verdediger ondertekende immers een contract bij het Brusselse Daring. Enrique wordt vooral geroemd om de stabiliteit die hij het team bijbrengt.

Tobias Hauke (Duitsland) rugnummer: 13

Hij is amper 25, maar heeft nu al een palmares om u tegen te zeggen. Als tweevoudig olympisch kampioen – Hauke was in 2008 de jongste Duitse medaillewinnaar op de OS – is de middenvelder zijn gewicht in goud waard voor de Duitse selectie. Hij is vooralsnog misschien wat minder bekend dan de broertjes Zeller, Tibor Weissenborn of Jan-Marco Montag, maar het leidt geen twijfel dat Hauke een onmisbare schakel in het team van de Europese titelverdediger is. Meer nog, Hauke is op dit moment één van de beste hockeyers ter wereld.

Jeroen Hertzberger (Nederland) rugnummer: 11

De aanvaller van Rotterdam is een ware doelpuntenmachine. Met zijn trofee voor Beste Speler van de Nederlandse Hoofdklasse, een bekroning die Hertzberger ook al in 2008 kreeg, en de titel van Nederlandse topschutter, met 26 doelpunten in 22 wedstrijden, nam Hertzberger een klinkende revanche voor zijn niet-selectie tijdens de vorige OS in Londen. Het is vooral opletten geblazen voor zijn gevaarlijke strafcorners en zijn alom gevreesde neus voor doelpunten.

Ashley Jackson (Engeland) rugnummer: 7

De grote ster van het Engelse hockey is back in business. Na een postolympische depressie is de 25-jarige Jackson klaar om de ontgoocheling van die vierde plaats in Londen van zich af te spelen. Jackson wordt door de Britse pers maar wat graag met Cristiano Ronaldo vergeleken. Afgezien van het rugnummer 7 heeft Jackson met de Portugese voetballer gemeen dat hij op zijn eentje een hele ploeg kan dragen. Passen, scoren: Jackson is het type dat alles kan met een bal en een stick. Als hij zijn dagje heeft, heeft hij geen ploegmaats nodig om de wedstrijd te beslissen.

Sardar Singh (India) rugnummer: 8

Singh heeft heel wat meestes, eerstes en bestes achter zijn naam staan. De speler met het knotje op zijn hoofd werd vorig jaar door de Asian Hockey Federation uitgeroepen tot speler van het jaar en wordt wereldwijd gelauwerd om zijn behendigheid en spelinzicht op het veld en zijn werklust op trainingen. Singh werd op zijn eenentwintigste kapitein van het Indiase nationale hockeyteam en schrijft daarmee geschiedenis als de jongste Indiase aanvoerder ooit. Uitkijken voor zijn push, die krachtiger is dan de meeste slagen van andere spelers.

Lucas Vila (Argentinië) rugnummer: 12

De Argentijnse aanvaller is altijd al een beloftevol speler geweest. Na enkele succesvolle jeugdkampioenschappen werd hij in 2005 op zijn zestiende naar het nationale team versluist, waar hij de scores flink de hoogte heeft ingejaagd. Wie aan de razendsnelle Vila de bal verliest mag zich zeker aan een tegengoal verwachten.(LT) & (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content