De slag om Londen, een aflevering van ‘Rich man, Poor Man’

Zac Goldsmith en Sadiq Khan strijden om de opvolging van Boris Johnson als burgemeester van Londen. © Reuters

Terwijl wij feest vieren, mogen in Groot-Brittannië miljoenen mensen naar de stembus om nieuwe gemeenteraden te kiezen.

Blikvanger van de plaatselijke verkiezingen donderdag in Groot-Brittannië is de slag om de burgemeesterssjerp van Londen. De twee favorieten in de Britse hoofdstad komen uit de twee traditionele politieke families: Sadiq Khan voor Labour en Zac Goldsmith voor de Conservatives. De strijd om de opvolging van Boris Johnson – een Tory – wordt extra gekruid door de focus die de Conservatieven leggen op de moslimachtergrond van Khan. De voormalige mensenrechtenadvocaat leidt in de peilingen en dan kunnen, althans vanuit het standpunt van de Tory’s, indirecte toespelingen op de “religie van de jihad” geen kwaad om het imago van de rivaal aan te tasten. In het andere kamp verwijst men boos naar een heuse lastercampagne.

Daardoor heeft de strijd om de titel van Lord Mayor wel wat weg van een aflevering van ‘Upstairs, Downstairs’: Khan benadrukt zijn nederige afkomst, Goldsmith, zoon van één van de rijkste families van het UK en telg van de rijkenwijk Richmond, probeert zijn gepamperde afkomst zo veel mogelijk uit de schijnwerpers te houden. Al wist de Sunday Times toch te melden dat de man een spaarpotje heeft van zo’n slordige honderd miljoen euro.

Tube als werelderfgoed

Goldsmith speelt de kaart van de continuïteit: hij zal het werk voortzetten van zijn populaire voorganger, belooft hij. De Tory-kandidaat zingt dan ook uitgebreid de lof over wat Johnson de voorbije zeven jaar voor de hoofdstad heeft verwezenlijkt. Met hem aan het roer zullen die verwezenlijkingen niet ongedaan gemaakt worden, belooft Goldsmith.

Ondanks Johnsons goede werken, kampt Londen nog steeds met enkele levensgrote problemen. Zowel Khan als Goldsmith zegt een afdoende antwoord te hebben op de twee grootste uitdagingen: de woningcrisis (Londen is peperduur) en de versleten infrastructuur van het openbaar vervoer (de Tube lijkt wel rijp om op de werelderfgoedlijst te komen).

Behalve als ‘rich man, poor man’ staan Goldsmith en Khan ook diametraal tegenover elkaar over de Brexit: Goldsmith volgt mentor Johnson en wil Groot-Brittannië uit de EU, Khan is tegen de Brexit.

Donald Trump-stijl

En dan is er dus het thema religie. Goldsmith beschuldigt Khan ervan, met “radicalen” en “extremisten” (uiteraard allen moslims) te hebben opgetrokken. Khan vindt dat Goldsmith zich bezondigt aan islamofobie en een campagne voert in “Donald Trump-stijl”. Dat spelletje werd zelfs doorgetrokken tot de respectieve partijtoppen: David Cameron met een opmerking over “Labour dat zich associeert met extremisten” en Jeremy Corbyn die in het parlement verontwaardigd “schande” roept.

Biedt zich aldus een boeiende strijd aan, de Londenaars liggen er niet wakker van. Verwacht wordt dat slechts één op drie van de hoofdstedelingen donderdag effectief naar de stembus trekt. Khan en Goldsmith zijn niet de enige kandidaten. Ook de Liberaal-Democraten, de Green Party, de UK Independence Party en anderen sturen, met weinig hoop op succes, hun ‘hopefuls’. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content