De seksstaking als vredesduif: 10 staten die gebukt gingen onder onthouding

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Zuid-Soedan hangt een nationale seksstaking boven het hoofd als niet snel een einde aan de burgeroorlog gemaakt wordt. Een truc zo oud als de straat, dat ook ooit België bijna in zijn greep had. Een overzicht van door onthouding getroffen naties.

Vrouwelijke vredesactivisten in Zuid-Soedan hebben een nationale seksstaking voorgesteld om een einde te maken aan de burgeroorlog in het land. De overheid strijdt er namelijk al sinds december 2013 tegen rebellen en honderdduizenden burgers zijn Zuid-Soedan ontvlucht naar de buurlanden. Volgens de Verenigde Naties zijn nog eens 1.4 miljoen mensen intern op de dool.

Een 90-tal vrouwen – onder wie enkele parlementsleden – kwam uiteindelijk samen in de hoofdstad Juba om tot het besluit te komen dat mannen seks ontzeggen, hen misschien wel tot vrede zou drijven.

Een verhaal zo oud als de straat zo blijkt en niet altijd zonder succes.

1. De oude Grieken – 411 v.C.

Mannen mogen hun pijlen en dodelijke blikken richten op de Griekse toneelschrijver Aristophanes: de uitvinder van de seksstaking.

De seksstaking als vredesduif: 10 staten die gebukt gingen onder onthouding
© GF

Rond 411 v.C. schreef hij de komedie ‘Lysistrata’ naar aanleiding van de eindeloze Peloponnesische Oorlog tussen Athene en Sparta en hun bondgenoten die op dat moment bijna twintig jaar aan de gang was. In het verhaal roept Lysistrata de vrouwen van de betrokken partijen op om de liefde niet meer te bedrijven met hun mannen en minnaars. Het doel? Hen tot onderhandelingen dwingen zodat er eindelijk vrede gesloten kon worden. En zo werd de trend voor de volgende 2500 jaar alvast gezet.

2. Liberia – 2003

De seksstaking als vredesduif: 10 staten die gebukt gingen onder onthouding

Ook in Liberia was het beëindigen van een 14-jarige brutale burgeroorlog het doel van de vrouwen die er in 2003 de kuisheidsgordel ombonden. Leymah Gbowee, maatschappelijk werkster en vredesactiviste, die de staking leidde, gaf toe dat die geen overweldigend effect had in de praktijk, maar dat het wel de nodige aandacht naar de tweede Liberiaanse Burgeroorlog had getrokken. Gbowee werd voor haar verdiensten in 2011 zomaar even beloond met de Nobelprijs voor de Vrede.

3. Colombia – 2006

‘Staking van gekruiste benen’, zo heette de seksstaking die in 2006 in Pereira, Colombia georganiseerd werd. Vrouwen wilden op die manier druk uitoefenen op de bendeleden van de stad, zodat zij de wapens zouden neerleggen. Ook de burgemeester van de stad waar jaarlijks 480 moorden plaatsvonden, schaarde zich achter het plan.

De vrouwen haalden studies aan die erop wezen dat bendeleden zich in de criminaliteit stortten uit een drang naar status, macht en seksuele aantrekkingskracht. Dus niet uit economische noodzaak, zo schreef de BBC. ‘Geweld is niet sexy’, zou een van de vriendinnen van de bendeleden gezegd hebben.

Bovendien leek die tiendaagse seksstaking een duurzaam effect te hebben gehad. Tegen 2010 toonde Pereira met 26,5 procent de grootste daling in Colombia in het aantal moorden.

4. Kenia – 2009

Duizenden Keniaanse vrouwen hielden in 2009 een week lang een seksstaking uit protest tegen hun bekvechtende leiders. Ze vreesden dat de aanhoudende discussies zouden leiden tot een bloedige chaos die het land eerder al verscheurde. Na die week onthouding, werd een regering gevormd.

5. België – 2011

En dat inspireerde de socialistische gynaecologe Marleen Temmerman dan weer, toen zij alle echtgenotes en vriendinnen van de regeringsonderhandelaars in 2011 – de onderhandelingen waren hun 241ste dag ingegaan – opriep om geen seks te hebben tot een akkoord bereikt was.

De seksstaking als vredesduif: 10 staten die gebukt gingen onder onthouding
© Belga

‘Hebt geen seks meer tot de nieuwe regering op de trappen van het paleis poseert’, klonk het destijds. Volgens de BBC was 80 procent van de reacties positief, de andere 20 procent kwam volgens Temmerman van mensen zonder gevoel voor humor.

6. Filipijnen – 2011

Bijna vier decennia van geweld ging er voor de vrouwen uit twee dorpen op het eiland Mindanao wat over. Door aanhoudende gevechten konden vrouwen niet veilig langs de lokale wegen reizen. In een kleermakersbedrijf besloten ze over te gaan tot een seksstaking tot de wegen weer toegankelijk werden. Volgens de Verenigde Naties werden vrouwelijke werknemers daar tot een overste toe gedwongen, die zei hen geen loon te geven als ze niet meewerkten. Uiteindelijk heeft het trucje wel gewerkt: enkele weken later waren de wegen weer veilig begaanbaar.

7. Togo – 2012

De vrouwen van de kleine Afrikaanse staat wilden een hele resem doelen bereiken aan de hand van een nationale seksstaking: mensenrechten verbeteren, martelingen tegengaan, persvrijheid nastreven, …

De seksstaking als vredesduif: 10 staten die gebukt gingen onder onthouding

Sylvanus Olympio in 1963 ging de staat gebukt onder de militaire heerschappij van de familie Gnassingbé. Een seksstaking kon al die problemen echter niet oplossen en ook vandaag is de familie nog aan de macht met president Faure Gnassingbé.

8. Verenigde Staten – 2012

Toen contraceptie in de VS onder vuur kwam te liggen, wilden de vrouwen van de ‘Liberal Ladies who Lunch’ het heft in eigen handen nemen door van 28 april tot 5 mei een seksstaking te organiseren. Op die manier wilden ze de bevolking duidelijk maken dat contraceptie er voor vrouwen en mannen is, ‘omdat mannen van vrouwen houden die hun eigen keuzes kunnen maken’, zo schreef de Huffington Post.

Conservatieven reageerden negatief en noemden de actie ‘de beste vorm van contraceptie’ of klaagden, dat ze ‘niet willen betalen zodat de liberalen seks kunnen hebben’, aldus Yahoo.com. De seksstaking zal uiteindelijk niet veel invloed hebben gehad op het resultaat, maar contraceptie overwon en die klagers betalen effectief voor het seksleven van de liberalen.

9. Japan – 2014

In Tokio dreigde een groep vrouwen ermee met geen enkele man te slapen die voor een politicus stemde die er conservatieve ideeën over gender op nahield. Het ging over Yoichi Masuzoe, een erg populaire kandidaat bij de gouverneursverkiezingen.

10. Oekraïne – 2014

'Geef het niet aan een Rus' gaat gepaard met een suggestieve handbeweging.
‘Geef het niet aan een Rus’ gaat gepaard met een suggestieve handbeweging.© Facebook

Noch de protesten in Oekraïne, noch de vele pogingen van de Verenigde Staten en de Europese Unie konden Rusland ervan weerhouden het Oekraïense schiereiland de Krim te annexeren. Een groep Oekraïense vrouwen besloot het over een andere boeg te gooien en riep, in plaats van tot de zoveelste economische sanctie, op om seks te ontzeggen aan Russische mannen.

Enkele jaren eerder riepen de feministes van Femen de vrouwen en vriendinnen van de kabinetsleden van de Oekraïense eerste minister Nikolai Azarov op om seks te boycotten als verzet tegen de volgens hen ‘vernederende houding van de premier tegenover Oekraïense vrouwen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content