De Navy SEAL werd anoniem geïnterviewd door het Amerikaanse blad Esquire, dat claimt dat zijn identiteit door meerdere bronnen bevestigd is.

'Shooter', zoals de elitemilitair in het artikel genoemd wordt, zegt dat hij Bin Laden doodde met drie schoten: twee toen hij de kamer binnenstormde op de derde verdieping van de compound in Abottabad waar de terreurleider zich schuilhield, en een genadeschot toen Bin Laden op de grond lag.

Gat in zijn voorhoofd

De SEALs dachten dat ze op een zelfmoordmissie gingen, zegt Shooter. Ze vermoedden dat de compound in Abottabad vol explosieven zou zitten en dat Bin Laden omringd zou zijn door zwaarbewapende lijfwachten. Het tegendeel bleek waar. "Ze waren onvoorbereid", zegt Shooter. "Ze waren zelfgenoegzaam geworden."

Toen het allemaal voorbij was, lag Bin Laden op de vloer met een V-vorming gat in zijn voorhoofd. "Het was afschuwelijk", zegt Shooter. "Ik kon zijn hersenen over zijn gezicht zien druipen. Het Amerikaanse publiek wil niet weten hoe dat eruit ziet."

Geen pensioen

Shooter is een nationale held in de VS, zij het een anonieme. In tegenstelling tot een aantal van zijn collega's, is hij niet van plan om een boek te schrijven over zijn carrière of de missie, al zou hij daar miljoenen mee kunnen verdienen.

Nu hij niet meer in dienst is, is zijn toekomst onzeker. Werk heeft hij niet. Hij bood zich aan bij de videogame-maker EA, zegt hij, maar daar hadden ze al genoeg SEALs die als consultant optreden bij het ontwikkelen van nieuwe videogames.

De schutter heeft geen pensioen en zelfs geen ziekteverzekering. "Zodra je uit dienst bent, loopt je verzekering af: 'Bedankt voor je zestien jaar, go fuck yourself.'"

Schuilen in de badkuip

Shooter is niet alleen bezorgd om zijn financiële toekomst, hij maakt zich ook zorgen over de wraak van de jihadi's. Hij heeft zijn kinderen geleerd hoe ze moeten schuilen in de badkuip (de veiligste plaats in huis) en zijn vrouw hoe ze moet omgaan met vuurwapens.

Om veiligheidsredenen is Shooter gescheiden van zijn vrouw, hoewel ze nog wel samenwonen. Ze overwegen ook om zijn naam van de eigendomsakte van hun huis te halen. "Het komt erop neer dat we hem uit onze levens wissen", zegt zijn vrouw aan Esquire. "Maar dan om veiligheidsredenen. We houden nog steeds van elkaar."

Zero Dark Thirty

Over 'Zero Dark Thirty', de Hollywoodfilm over de raid op Bin Laden, heeft shooter gemengde gevoelens. De raid in de film duurt eindeloos klaagt hij. Echte SEALs gaan veel sneller tewerk.

De CIA-agente die de drijvende kracht was achter de zoektocht naar Osama bin Laden - in de film gespeeld door Jessica Chastain - bestaat wel, zegt hij. Na afloop van de raid gaf hij haar als aandenken het magazijn van zijn geweer. Daar zaten nog 27 kogels in: dertig min de drie waarmee hij Bin Laden koudgemaakt had.

De Navy SEAL werd anoniem geïnterviewd door het Amerikaanse blad Esquire, dat claimt dat zijn identiteit door meerdere bronnen bevestigd is. 'Shooter', zoals de elitemilitair in het artikel genoemd wordt, zegt dat hij Bin Laden doodde met drie schoten: twee toen hij de kamer binnenstormde op de derde verdieping van de compound in Abottabad waar de terreurleider zich schuilhield, en een genadeschot toen Bin Laden op de grond lag. Gat in zijn voorhoofd De SEALs dachten dat ze op een zelfmoordmissie gingen, zegt Shooter. Ze vermoedden dat de compound in Abottabad vol explosieven zou zitten en dat Bin Laden omringd zou zijn door zwaarbewapende lijfwachten. Het tegendeel bleek waar. "Ze waren onvoorbereid", zegt Shooter. "Ze waren zelfgenoegzaam geworden." Toen het allemaal voorbij was, lag Bin Laden op de vloer met een V-vorming gat in zijn voorhoofd. "Het was afschuwelijk", zegt Shooter. "Ik kon zijn hersenen over zijn gezicht zien druipen. Het Amerikaanse publiek wil niet weten hoe dat eruit ziet." Geen pensioen Shooter is een nationale held in de VS, zij het een anonieme. In tegenstelling tot een aantal van zijn collega's, is hij niet van plan om een boek te schrijven over zijn carrière of de missie, al zou hij daar miljoenen mee kunnen verdienen. Nu hij niet meer in dienst is, is zijn toekomst onzeker. Werk heeft hij niet. Hij bood zich aan bij de videogame-maker EA, zegt hij, maar daar hadden ze al genoeg SEALs die als consultant optreden bij het ontwikkelen van nieuwe videogames. De schutter heeft geen pensioen en zelfs geen ziekteverzekering. "Zodra je uit dienst bent, loopt je verzekering af: 'Bedankt voor je zestien jaar, go fuck yourself.'" Schuilen in de badkuip Shooter is niet alleen bezorgd om zijn financiële toekomst, hij maakt zich ook zorgen over de wraak van de jihadi's. Hij heeft zijn kinderen geleerd hoe ze moeten schuilen in de badkuip (de veiligste plaats in huis) en zijn vrouw hoe ze moet omgaan met vuurwapens. Om veiligheidsredenen is Shooter gescheiden van zijn vrouw, hoewel ze nog wel samenwonen. Ze overwegen ook om zijn naam van de eigendomsakte van hun huis te halen. "Het komt erop neer dat we hem uit onze levens wissen", zegt zijn vrouw aan Esquire. "Maar dan om veiligheidsredenen. We houden nog steeds van elkaar." Zero Dark Thirty Over 'Zero Dark Thirty', de Hollywoodfilm over de raid op Bin Laden, heeft shooter gemengde gevoelens. De raid in de film duurt eindeloos klaagt hij. Echte SEALs gaan veel sneller tewerk. De CIA-agente die de drijvende kracht was achter de zoektocht naar Osama bin Laden - in de film gespeeld door Jessica Chastain - bestaat wel, zegt hij. Na afloop van de raid gaf hij haar als aandenken het magazijn van zijn geweer. Daar zaten nog 27 kogels in: dertig min de drie waarmee hij Bin Laden koudgemaakt had.