‘De Palestijnse kwestie los je niet op door de levensomstandigheden te verbeteren’

Khaled Meshal (2005). © BelgaImage

Donald Trump kondigt een nieuw vredesinitiatief in het Midden-Oosten aan. Hoe kijkt Khaled Meshal (60) van de islamistische beweging Hamas daartegen aan?

Tijdens zijn recente rondreis verdeelde Donald Trump de Arabische wereld in landen van goed en kwaad. Hamas, dat baas is in de Gazastrook, belandde samen met Al-Qaeda en de IS aan de kant van het kwaad.

Khaled Meshal: Dat is absoluut fout. Ons verzet tegen de Israëlische bezetting is volstrekt legitiem. Het is ook alleen tegen de bezetter zèlf gericht. Wij zijn geen bloeddorstige monsters die overal in de wereld onschuldige mensen vermoorden.

Voor de internationale gemeenschap is Hamas nog altijd een terreurbeweging. Als er vanuit de Gazastrook raketten worden afgeschoten, treft u toch ook burgers?

Meshal: We beschikken helaas niet over precisiewapens. Maar de meeste mensen die we treffen zijn toch soldaten. Ter vergelijking: tijdens de oorlog in de Gazastrook in 2014 vielen er aan Palestijnse kant 2500 doden. Dat waren voor bijna 80 procent burgers.

We willen de Israëlische staat erkennen binnen de grenzen van 1967. Maar Palestijns grondgebied geven we niet op

Donald Trump wil de angel naar verluidt uit het conflict halen door de economische situatie in de Palestijnse gebieden te verbeteren. Het lijkt erop dat hij daartoe Israël, de gematigde Fatah-beweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas en Arabische landen aan tafel wil brengen.

Meshal: Elke poging tot gesprek waarbij Hamas als een deel van het Palestijnse verzet wordt uitgesloten, zal mislukken. En bovendien: de Palestijnse kwestie is een politiek probleem. Dat los je niet op door de levensomstandigheden te verbeteren van mensen die onder de bezetting leven.

U hebt zelf ook een nieuw document voorgesteld. Bent u ontgoocheld dat daarmee geen rekening wordt gehouden?

Meshal: Dat document toont aan dat we op een pragmatische, realistische manier met het conflict willen omgaan. We willen de Israëlische staat erkennen binnen de grenzen van 1967, met Jeruzalem als hoofdstad en met het recht op terugkeer voor onze vluchtelingen. Maar daarmee zeggen we niet dat de Israëlische bezetting legitiem is, of dat we Palestijns grondgebied willen opgeven.

Wilt u wél zeggen dat u het bestaansrecht van Israël erkent en een tweestatenoplossing van het conflict aanvaardt?

Meshal: Yasser Arafat (de in 2004 overleden leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, nvdr.) en Mahmoud Abbas hébben het bestaansrecht van Israël erkend. Die strategie heeft niets opgeleverd. Ondertussen is het recht op een soevereine Palestijnse staat nog door geen enkele Israëlische regering als dusdanig erkend. Nee, meer Palestijnse toegevingen zullen geen vrede brengen.

© Der Spiegel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content