De knelpunten tijdens de Turks-Europese onderhandelingen: ‘Deze oplossing doorstaat de realiteitstest niet’

© REUTERS
Naomi Skoutariotis
Naomi Skoutariotis Redactrice Knack.be

Vluchtelingen verdelen tussen Europa en Turkije, financiering van 6 miljard euro en gesprekken over de toetreding van Turkije tot de EU: er wordt heel wat besproken tijdens de Turks-Europese onderhandelingen. Steven Van Hecke, docent Europese politiek aan de KULeuven legt aan Knack.be uit wat de knelpunten zijn.

Steven Van Hecke, docent vergelijkende en Europese politiek aan de KULeuven, legt aan Knack.be uit wat de knelpunten zijn tijdens deze onderhandelingen.Van Hecke: ‘Het zijn moeilijke onderhandelingen. Men moet het eens geraken over iets waarover men vorige keer geen akkoord kon sluiten. Daarnaast moet er ook wantrouwen weggenomen worden onder lidstaten en met Turkije.

Knelpunten

‘Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft deze namiddag nog gezegd dat het heel moeilijk zal zijn omdat er nog veel zaken op tafel liggen en dat hij rekening wil houden met de belangen van alle lidstaten. Dus ook met Cyprus, dat een moeilijke relatie heeft met Turkije. Cyprus is er niet mee opgezet dat de onderhandelingen met Turkije terug op tafel liggen.

Ook voor andere landen is dat een lastige zaak, met name voor Duitsland: partijen CDU en CSU zijn tegen een Europees lidmaatschap en beklemtonen dat het alleen om onderhandelingen gaat en dat niet bij voorbaat vaststaat dat die onderhandelingen ook tot Turks lidmaatschap zullen leiden.’

‘Luik met Turkije is slechts één onderdeel van de oplossing’

‘Het luik met Turkije is essentieel, maar het is ook maar één onderdeel om crisis op te lossen. Tusk heeft gezegd dat hij rekening zal houden met Europese en internationale rechtsregels. De scherpe kantjes van het ontwerpakkoord van vorige week zullen er dus worden afgevijld. De collectieve uitzetting van asielzoekers ligt bijvoorbeeld niet meer op tafel’, aldus Van Hecke.

‘In Griekenland zal het onderscheid gemaakt worden tussen economische en niet-economische migranten. Die niet-economische migranten moeten zich dan verplicht laten registreren binnen Griekenland, anders volgt de EU haar eigen regels niet. Enkel voor economische migranten zullen de collectieve uitwijzingen blijven.

‘Deze oplossing doorstaat de realiteitstest niet’

Dat men hier vandaag of morgen een akkoord over bereikt zal dus erg lastig zijn, maar niet onmogelijk. Ik stel me alleen vragen bij de uitvoerbaarheid ervan. Je kunt je vragen stellen bij de bereidwilligheid van Turkije om hier aan mee te werken. Er zit zelfs een zekere perversiteit in: als Turkije belet dat vluchtelingen via illegale mensensmokkel met boten naar Europa varen, zal het geen enkele vluchteling meer op het vliegtuig richting Europa mogen zetten. Turkije heeft er dus elk voordeel bij dat de illegale vluchtelingenstroom aanhoudt.’

‘Daarnaast kun je je ook vragen stellen bij de bereidwilligheid van de Europese lidstaten. Ze geraken het niet eens over het spreidingsplan. Welke landen zullen bereid zijn om dat te aanvaarden? Ik wil nog zien gebeuren dat regeringen toelaten (ook bij ons, dat Theo Francken toelaat) dat vliegtuigen vol Syriërs op Zaventem landen. Charles Michel was na de top dan wel enthousiast over het plan, ik denk dat hij daar vandaag andere uitspraken over zou doen. Deze oplossing doorstaat de realiteitstest niet’, besluit Van Hecke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content