De gevaarlijkste Syrische chemische wapens zijn vernietigd

Chemische wapens © REUTERS

Alle stoffen die gebruikt worden voor de productie van de gevaarlijkste Syrische chemische wapens zijn vernietigd. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie meegedeeld.

Volgens het Pentagon zijn alle gevaarlijke stoffen die overgemaakt werden door het regime van Bashar al-Assad “geneutraliseerd” aan boord van het Amerikaanse schip Cape Ray in de Middellandse Zee. De voltooiing van de operatie werd bevestigd in een telefoongesprek tussen de kapitein en de Amerikaanse defensieminister Chuck Hagel.

Vorige week deelde de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) mee dat de stoffen voor de productie van saringas werden vernietigd. Nu zijn dus ook de chemische stoffen geneutraliseerd die dienen voor de vervaardiging van mosterdgas. De resterende, minder giftige stoffen, worden later onschadelijk gemaakt in Finland en Duitsland.

Mijlpaal

President Barack Obama sprak van “een belangrijke mijlpaal” in de internationale inspanningen om het chemische wapenarsenaal van Syrië te ontmantelen. De VS zullen er volgens hem op toezien dat Damascus zich aan de afspraken houdt en ook de productiefaciliteiten vernietigt.

Obama vroeg de Syrische machthebbers ook om een antwoord te geven op beschuldigingen dat ze alsnog chemische wapens zouden gebruiken. Hij eiste ook klaarheid over onduidelijkheden in de verklaringen van het regime in Damascus aan de OPCW.

Syrië had in oktober 2013 ingestemd met de ontmanteling van zijn chemisch wapenarsenaal. De VS en Rusland vonden daarover een vergelijk nadat Washington had gedreigd met ingrijpen in het Syrische conflict. De VS betichtten Damascus er vorige zomer van saringas gebruikt te hebben bij een aanval die 1.400 mensenlevens eiste. Syrië droeg in totaal 1.300 ton aan stoffen voor chemische wapens over aan de internationale gemeenschap.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content