De geheime documenten die Wikileaks publiceert, geven een inkijk in de ondervragingen van 780 gevangenen. Uit die ondervragingen blijkt dat Al Qaida terroriste dreigden met een nucelaire hel wanneer Osama bin Laden ooit gevangen genomen wordt door het westen.

Kleine garnalen
Het lijdt geen twijfel dat in Guantanamo gevaarlijke terroristen werden vastgehouden. Maar uit de documenten blijkt ook dat naast heel veel kleine garnalen ook tientallen mensen onschuldig gevangen zaten.

Terroristen
Niet meer dan 220 gedetineerden zijn uiteindelijk geregistreerd als terroristen. 380 anderen zijn Taliban soldaten met een lage rang. De noodzaak om hen in Guantanamo op te sluiten en langdurig te ondervragen kan in twijfel worden getrokken.

Onschuldigen
Nog eens 150 anderen zijn onschuldigen. Het zijn boeren, chauffeurs of dorpsoudsten met de Afghaanse of Pakistaanse nationaliteit die door het Amerikaanse leger gevangen genomen zijn en vaak al stoemelings naar Guantanamo overgebracht. Sommigen van hen werden door familievetes op basis van valse informatie overgedragen aan Amerikaanse militairen, die daar soms geld voor betaalden. Heel wat van die onschuldigen hadden de pech dat ze op het vekeerde ogenblik op de verkeerde plaats waren. Bijzonder cynisch is dat de Amerikanen heel wat gevangenen met hoog risico vrijlieten terwijl de onschuldigen bleven zitten.

Meesterbrein
Uit de geheime documenten blijkt voorts nog dat in Guantanamo 15 kopstukken uit de hoogste echelons van Al Qaida gevangen zaten. De hoogste in rang is Khalid Sheikh Mohammed. Hij wordt beschouwd als het meesterbrein achter 9/11, de grootste terroristische aanval uit de geschiedenis. Uit zijn dossier blijkt dat hij aanslagen plande in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Azië en Afrika.

Het Pentagon veroordeelt de publicatie van de supergeheime documenten. "Wij hebben in Guantanamo altijd met de grootste zorg gehandeld."

Wikileaks onthult de documenten in samenwerking met de Britse krant The Daily Telegraph en de Amerikaanse dagbladen The Washington Post en The New York Times. De samenwerking tussen Wikileaks en The Guardian is al een tijdje geleden stopgezet. (EE)

De geheime documenten die Wikileaks publiceert, geven een inkijk in de ondervragingen van 780 gevangenen. Uit die ondervragingen blijkt dat Al Qaida terroriste dreigden met een nucelaire hel wanneer Osama bin Laden ooit gevangen genomen wordt door het westen.Kleine garnalen Het lijdt geen twijfel dat in Guantanamo gevaarlijke terroristen werden vastgehouden. Maar uit de documenten blijkt ook dat naast heel veel kleine garnalen ook tientallen mensen onschuldig gevangen zaten.Terroristen Niet meer dan 220 gedetineerden zijn uiteindelijk geregistreerd als terroristen. 380 anderen zijn Taliban soldaten met een lage rang. De noodzaak om hen in Guantanamo op te sluiten en langdurig te ondervragen kan in twijfel worden getrokken.Onschuldigen Nog eens 150 anderen zijn onschuldigen. Het zijn boeren, chauffeurs of dorpsoudsten met de Afghaanse of Pakistaanse nationaliteit die door het Amerikaanse leger gevangen genomen zijn en vaak al stoemelings naar Guantanamo overgebracht. Sommigen van hen werden door familievetes op basis van valse informatie overgedragen aan Amerikaanse militairen, die daar soms geld voor betaalden. Heel wat van die onschuldigen hadden de pech dat ze op het vekeerde ogenblik op de verkeerde plaats waren. Bijzonder cynisch is dat de Amerikanen heel wat gevangenen met hoog risico vrijlieten terwijl de onschuldigen bleven zitten.Meesterbrein Uit de geheime documenten blijkt voorts nog dat in Guantanamo 15 kopstukken uit de hoogste echelons van Al Qaida gevangen zaten. De hoogste in rang is Khalid Sheikh Mohammed. Hij wordt beschouwd als het meesterbrein achter 9/11, de grootste terroristische aanval uit de geschiedenis. Uit zijn dossier blijkt dat hij aanslagen plande in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Azië en Afrika. Het Pentagon veroordeelt de publicatie van de supergeheime documenten. "Wij hebben in Guantanamo altijd met de grootste zorg gehandeld." Wikileaks onthult de documenten in samenwerking met de Britse krant The Daily Telegraph en de Amerikaanse dagbladen The Washington Post en The New York Times. De samenwerking tussen Wikileaks en The Guardian is al een tijdje geleden stopgezet. (EE)