De excentrieke kantjes van Khaddafi

© Reuters

De Libische leider Muammar Khaddafi heeft tal van bizarre gewoontes en angsten. Een overzicht van wat Wikileaks onthulde over hem.

De Libische leider Muammar Khaddafi wordt gezien als een levendig en excentriek persoon. Gedurende de 42 jaar dat hij aan de macht is, zijn heel wat van zijn vreemde gewoontes en angsten aan het licht gekomen. Een overzicht van wat klokkenluider Wikileaks allemaal onthulde over Khaddafi.

De routines en principes van Khaddafi zorgen voor heel wat moeilijkheden voor hem en de mensen rondom hem. Ter voorbereiding van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september 2009 moest zijn personeel voor een visum met een foto van de leider zorgen. In plaats van gemakshalve een van de honderden reclameborden te gebruiken waarop hij staat afgebeeld, drong Khaddafi erop aan om een nieuwe foto te maken.

Fobieën
Ook in New York zelf liet Khaddafi zich opmerken. Aangezien hij schrik heeft om op hogere etages te verblijven, moest hij een hotelkamer op de benedenverdieping hebben. En niet eender welk hotel was goed voor de Libische leider. Er moest zeker genoeg plaats zijn om zijn Bedoeïenentent te kunnen opzetten. De leider ontvangt gasten graag in zijn tent en ook meetings wil hij daar leiden. Zo toont hij aan iedereen dat hij een man is die veel belang hecht aan zijn culturele roots.

Allerlei fobieën domineren het leven van Khaddafi. De dictator kan niet langer dan acht opeenvolgende uren in een vliegtuig zitten, dus wordt de piloot gedwongen om extra stops te maken. Voor de ruim 9-uur durende vlucht van Libië naar New York wilde Khaddafi een stop maken in Europa en er overnachten. Op 29 september 2009 vroeg hij een stop in Newfoundland aan tijdens zijn reis van Venezuela naar Libië omdat hij naar verluidt niet graag boven water vliegt.

Wulpse blondine
Khaddafi is bijna obsessief afhankelijk van een kleine groep betrouwbare personeelsleden. Deze mensen regelen alles voor hem, gaande van de programmering van een evenement tot het begeleiden van Khaddafi naar het podium. De nationale veiligheidsadviseur moet ervoor zorgen dat het imago van Khaddafi in de media hoog gehouden wordt. Ook vertrouwt hij blindelings op een van zijn vier Oekraïense verpleegsters Galyna Kolotnytska, die omschreven wordt als een “wulpse blondine”. De 38-jarige moet overal meereizen omdat alleen zij de routines van de leider goed kent. Volgens sommige bronnen zouden de twee een romantische relatie hebben. Khaddafi wil daar echter geen commentaar op geven.

Er wordt veel gepraat over de vrouwelijke lijfwachten van Khaddafi, maar tijdens zijn reis naar New York werd hij maar door één van hen begeleid. Het zou kunnen dat diezelfde vrouw een formele veiligheidsrol speelt.

Een kwestie van voorkeuren
Ondertussen is de wereld al wel gewend geraakt aan de opvallende verschijning en gewoontes van Khaddafi. Volgens NRC Handelsblad wist hij toch nog enkelen te verbazen met zijn theatrale, chaotische en deels geïmproviseerde toespraak bij de Verenigde Naties in New York. “Khaddafi drong erop aan om zijn persoonlijke tolk te gebruiken omdat hij een speciaal dialect zou spreken. De vertaler stortte tijdens de toespraak van vermoeidheid in, nadat hij de waanzinnige woorden van de dictator niet meer aankon”, schreef The New York Post.

Naast zijn bizarre persoonlijkheid, blijkt Khaddafi een brede culturele interesse te hebben. Tijdens de verjaardag van zijn 40-jarig leiderschap genoot Khaddafi van dansvoorstellingen van landen uit het Midden-Oosten. Ook muziekvoorstellingen van groepen uit Mexico, Rusland en Nieuw-Zeeland vielen erg in de smaak bij de leider. Paardenrennen en flamencodanseressen zorgen eveneens voor een glimlach op het gezicht van de dictator.

U kan het volledige artikel van wikileaks lezen op The New York Times.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content