‘De euro heeft iets van het Apartheidsregime in Zuid-Afrika’

© ImageGlobe
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De EU moet een Waardheids- en Verzoeningscommissie oprichten om na te gaan waar er fouten gemaakt zijn in de aanpak van de economische en financiële crisis. Dat zegt financieel analist David Marsh.

De Europese Unie (EU) moet een Waardheids- en Verzoeningscommissie – naar analogie met Zuid-Afrika na het apartheidsregime – oprichten om na te gaan waar er fouten gemaakt zijn in de aanpak van de economische en financiële crisis. Dat zegt financieel analist David Marsh van de denktank Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF).

March maakt de vergelijking met de gelijknamige commissie in Zuid-Afrika na de afschaffing van de apartheid in 1990. Toen werden zowel slachtoffers als daders uitgenodigd om hun ervaringen te delen. Amnestie in ruil voor waarheid, was het principe.

‘Hoewel de EU geen geweldmisdrijven heeft begaan, is er zeker nood aan verzoening,’ stelt hij. ‘In de wisselwerking tussen crediteuren en debiteuren in de eurozone zijn er enkele parallellen met Zuid-Afrika. In beide gevallen zaten daders en slachtoffers in feite in hetzelfde schuitje: opgesloten in een ingebouwd conflict in een systeem dat uiteindelijk niet kon werken.’

Marsh erkent wel dat de belangrijkste verantwoordelijkheid voor de malaise in het euroblok bij de schuldenaars ligt. ‘Maar de schuldeisers zijn ook in de fout gegaan. Ze zijn er bijvoorbeeld niet in geslaagd om paal en perk te stellen aan de roekeloze leningen die aan veel te genereuze voorwaarden werden toegekend,’ aldus de co-voorzitter van OMFIF. ‘Daar zullen we nog veel over horen wanneer in 2014 de Europese leningen aan Griekenland herbekeken zullen worden.’

Drie voordelen

Marsh pleit daarom voor een Europese Waarheids- en Verzoeningscommissie, samengesteld uit leden van onder andere universiteiten en denktanks uit heel Europa. Zo’n commissie kan volgens hem drie belangrijke voordelen hebben – op politiek, technisch en sociaal vlak.

Ten eerste kan ze een gepaste verdeling bewerkstelligen tussen crediteuren en debiteuren, alsook tussen de verschillende politici en technocraten die betrokken zijn in de Europese beleidsmaatregelen. Dit zou kunnen zorgen voor de nederigheid en openheid die nodig is om echte oplossingen te vinden voor de Europese wanorde.

Daarnaast kan onderzoek van de gemaakte fouten ons leren hoe we dergelijke fouten in de toekomst kunnen vermijden.

Last but not least: het zou enige vorm van gerechtigheid bieden aan de miljoenen mensen die hun job zijn kwijtgeraakt door de eurocrisis.

IJzersterke reputatie

David Marsh was tussen 1978 en 1995 journalist voor de Financial Times en is de auteur van verschillende boeken over de financiële systemen in Europa. Zo verwierf hij een ijzersterke reputatie met boeken als The Bundesbank: The Bank That Rules Europe (1992) en The Euro – The Politics of the New Global Currency (2009). Zeer recent verscheen van zijn hand ‘Europe’s Deadlock: How the Euro Crisis Could be Resolved – and Why it Won’t Happen’.

Volgens Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt is David Marsh het type van auteur dat, ‘als hij een afspraak wil met bijvoorbeeld Angela Merkel of Mario Draghi, hij daar geen weken op moet wachten’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content