Mario Bergoglio had zich als kardinaal in Argentinië zijn paasperiode misschien iets rustiger voorgesteld. De voorbije dagen vierde hij Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag, altijd met de bijhorende vieringen en kruisgangen.

Op paaszondag sprak hij, na de misviering in Rome, traditiegetrouw een enorme menigte van 200.000 man toe en maakte hij zijn paaswensen over aan de wereld. Daarna sprak hij de traditionele zegen uit over de stad en wereld ('Urbi et orbi', red.).

Een bedankje voor de bloemen

In zijn eerste paaswensen riep hij op tot vrede in het Midden-Oosten, Afrika en in Noord- en Zuid-Korea. Hij bad specifiek voor vrede in Israël en Palestina, "die het moeilijk hebben een akkoord te vinden", in Irak en in "het geliefde Syrië, voor een volk dat uit elkaar wordt gerukt door geweld en voor de vele vluchtelingen daar die wachten op hulp en troost."

Daarna verwees hij naar het oplaaiende geweld in Nigeria, Oost-Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij veroordeelde ook de handel in drugs en mensen, en noemde die een bedreiging voor de wereldvrede.

Buitenlandse gelovigen die massaal afzakten naar Rome in de hoop om de paaswensen te mogen horen in de eigen taal, kwamen bedrogen uit. Franciscus' voorgangers Benedictus XVI en Johannes-Paulus II deden dit wel. Bedankingen voor de bloemen uit Nederland kwamen er wel, zij het in het Italiaans.

Lijkwade

Zaterdagavond, voor de misviering in de Sint-Pietersbasiliek, sprak de kerkvorst al rechtstreeks op televisie de gelovigen toe. Opvallend, achter de paus fungeerde bekende lijkwade van Turijn als decorstuk. Volgens de traditie zou christus na de kruisiging in die wade gewikkeld zijn. Al wilde de pontifex maximus dat zelf niet echt luidop gezegd hebben. "Het is een icoon". (Belga/EA)

Mario Bergoglio had zich als kardinaal in Argentinië zijn paasperiode misschien iets rustiger voorgesteld. De voorbije dagen vierde hij Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag, altijd met de bijhorende vieringen en kruisgangen. Op paaszondag sprak hij, na de misviering in Rome, traditiegetrouw een enorme menigte van 200.000 man toe en maakte hij zijn paaswensen over aan de wereld. Daarna sprak hij de traditionele zegen uit over de stad en wereld ('Urbi et orbi', red.). Een bedankje voor de bloemen In zijn eerste paaswensen riep hij op tot vrede in het Midden-Oosten, Afrika en in Noord- en Zuid-Korea. Hij bad specifiek voor vrede in Israël en Palestina, "die het moeilijk hebben een akkoord te vinden", in Irak en in "het geliefde Syrië, voor een volk dat uit elkaar wordt gerukt door geweld en voor de vele vluchtelingen daar die wachten op hulp en troost." Daarna verwees hij naar het oplaaiende geweld in Nigeria, Oost-Congo en de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hij veroordeelde ook de handel in drugs en mensen, en noemde die een bedreiging voor de wereldvrede. Buitenlandse gelovigen die massaal afzakten naar Rome in de hoop om de paaswensen te mogen horen in de eigen taal, kwamen bedrogen uit. Franciscus' voorgangers Benedictus XVI en Johannes-Paulus II deden dit wel. Bedankingen voor de bloemen uit Nederland kwamen er wel, zij het in het Italiaans. Lijkwade Zaterdagavond, voor de misviering in de Sint-Pietersbasiliek, sprak de kerkvorst al rechtstreeks op televisie de gelovigen toe. Opvallend, achter de paus fungeerde bekende lijkwade van Turijn als decorstuk. Volgens de traditie zou christus na de kruisiging in die wade gewikkeld zijn. Al wilde de pontifex maximus dat zelf niet echt luidop gezegd hebben. "Het is een icoon". (Belga/EA)