Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) schort elf miljoen euro begrotingshulp aan het Afrikaanse land Oeganda op. Hij doet dat na berichten dat de Oegandese overheid driehonderd gezondheidsexperts wil wegsturen in ruil voor hulp bij olie-exploitatie. Oeganda kampt met een groot tekort aan medisch personeel. De minister wint nu adviezen in voor hij een definitieve beslissing neemt over de steun.

Trinidad en Tobago

Het totale budget van de samenwerkingsprogramma's met Oeganda tussen 2009-2016 bedraagt 128 miljoen euro, waarvan 16 miljoen is voorbehouden voor steun aan de zwaar noodlijdende gezondheidssector in Oeganda. De Croo besliste nu elf miljoen euro die voorzien was voor gezondheid op te schorten. Hij doet dat na berichten dat de Oegandese overheid een 300-tal Oegandese gezondheidsexperts wil uitvlaggen naar de Republiek Trinidad en Tobago in ruil voor hulp van het Caraïbische land bij olie-exploitatie.

1 arts per 15.000 inwoners

"Het wegsturen van de Oegandese gezondheidswerkers zou een ernstige verzwakking betekenen van het Oegandese gezondheidssysteem. Ondanks de belangrijke inspanningen van internationale donoren zoals België blijft Oeganda kampen met een chronisch tekort aan medisch personeel. In Oeganda is er één arts per 15.000 mensen terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) één arts per 1.500 mensen adviseert", klinkt het bij De Croo.

De minister wint nu adviezen in van zijn administratie en van de Belgische ambassade in Kampala alvorens een definitieve beslissing te nemen over de niet-uitbetaling of heroriëntering van de bedragen. (Belga/WB)

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) schort elf miljoen euro begrotingshulp aan het Afrikaanse land Oeganda op. Hij doet dat na berichten dat de Oegandese overheid driehonderd gezondheidsexperts wil wegsturen in ruil voor hulp bij olie-exploitatie. Oeganda kampt met een groot tekort aan medisch personeel. De minister wint nu adviezen in voor hij een definitieve beslissing neemt over de steun.Het totale budget van de samenwerkingsprogramma's met Oeganda tussen 2009-2016 bedraagt 128 miljoen euro, waarvan 16 miljoen is voorbehouden voor steun aan de zwaar noodlijdende gezondheidssector in Oeganda. De Croo besliste nu elf miljoen euro die voorzien was voor gezondheid op te schorten. Hij doet dat na berichten dat de Oegandese overheid een 300-tal Oegandese gezondheidsexperts wil uitvlaggen naar de Republiek Trinidad en Tobago in ruil voor hulp van het Caraïbische land bij olie-exploitatie. "Het wegsturen van de Oegandese gezondheidswerkers zou een ernstige verzwakking betekenen van het Oegandese gezondheidssysteem. Ondanks de belangrijke inspanningen van internationale donoren zoals België blijft Oeganda kampen met een chronisch tekort aan medisch personeel. In Oeganda is er één arts per 15.000 mensen terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) één arts per 1.500 mensen adviseert", klinkt het bij De Croo. De minister wint nu adviezen in van zijn administratie en van de Belgische ambassade in Kampala alvorens een definitieve beslissing te nemen over de niet-uitbetaling of heroriëntering van de bedragen. (Belga/WB)