De Croo breekt lans voor initiatief tegen Russische diamanten in New York

Alexander De Croo. © Belga

Premier Alexander De Croo heeft dinsdagavond in New York de juwelensector gevraagd om ‘de laatste stap te zetten’ om het succes van het diamantinitiatief te verzekeren. Dit project, dat De Croo voorlegde aan de G7-landen, moet het mogelijk maken om Russische diamanten van de markt te weren.

Tot nu toe zijn er geen sancties opgelegd aan Rusland voor diamanten uit dat land. De inkomsten uit de verkoop van de edelstenen helpen echter de aanvalsoorlog van Moskou in Oekraïne te financieren. België bleef terughoudend, omdat het wereldcentrum voor de handel in ruwe en geslepen diamant zich op zijn grondgebied bevindt, in Antwerpen.

Er werd gezocht naar een mechanisme om de diamanten te traceren en zo te voorkomen dat Russische edelstenen hun weg vinden naar de markten van de G7-landen (Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Japan en de EU). Dat systeem is bijna klaar. 

Premier De Croo sprak de top van de juwelenindustrie toe in de residentie van de Belgische consul-generaal in New York en riep de betrokken partijen op om het initiatief te voltooien. ‘Russische diamanten zijn het symbool geworden van oorlog en mensenrechtenschendingen’, benadrukte de premier. ‘Het systeem volledig transparant maken vereist veel werk dat we samen moeten doen. Laten we deze laatste stap zetten om het systeem op 1 januari 2024 in te voeren.’

Het nieuwe traceerbaarheidsprotocol zou steunen op verschillende controlemechanismen, waaronder het Kimberley certificaat – het internationale certificeringssysteem dat in 2003 werd opgericht om de stroom van conflictdiamanten naar de wereldmarkt in te dammen – allemaal vergrendeld door Blockchain-technologie.  Als het systeem succesvol is, zou het de Russische diamanten moeten uitbannen en hun waarde op de markt moeten verlagen ten gunste van diamanten uit het Afrikaanse continent.

Partner Content