'De Belgen hebben een belangrijke rol gespeeld tijdens de laatste 72 uur. Ook eerder was de inzet van Belgische F16's in Libië belangrijk om Khaddafi te isoleren.'

Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) is tevreden met het nakende einde van het Khaddafi-regime in Libië. Wat betreft de NAVO-missie in het land, waar ook Belgische militairen aan deelnemen, vraagt De Crem de situatie pas te bekijken "wanneer er definitief nieuws is" uit Tripoli.

Doel bereikt

Het doel van de hele missie is alvast bereikt, zei de minister in De Ochtend op Radio 1. Toen België einde maart in de missie 'Unified Protector' stapte, "wisten we niet wanneer de opdracht beëindigd zou worden", zegt De Crem. "Maar dat lijkt nu nakend."

Stabiliseren

Wel wijst De Crem erop dat de situatie op het terrein nog niet helemaal duidelijk is. Als het Khaddafi-tijdperk eenmaal ten einde is, moet de NAVO spoedig beslissen hoe het nu verder moet met de betrokkenheid in Libië, meent De Crem. Het komt er volgens hem op aan "nu alle maatregelen te nemen om te gaan stabiliseren".

De minister steekt alvast zijn hand uit naar het parlement, om samen te werken aan een toekomstig kader voor Libië. (Belga/EE)

'De Belgen hebben een belangrijke rol gespeeld tijdens de laatste 72 uur. Ook eerder was de inzet van Belgische F16's in Libië belangrijk om Khaddafi te isoleren.' Ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) is tevreden met het nakende einde van het Khaddafi-regime in Libië. Wat betreft de NAVO-missie in het land, waar ook Belgische militairen aan deelnemen, vraagt De Crem de situatie pas te bekijken "wanneer er definitief nieuws is" uit Tripoli. Doel bereikt Het doel van de hele missie is alvast bereikt, zei de minister in De Ochtend op Radio 1. Toen België einde maart in de missie 'Unified Protector' stapte, "wisten we niet wanneer de opdracht beëindigd zou worden", zegt De Crem. "Maar dat lijkt nu nakend." Stabiliseren Wel wijst De Crem erop dat de situatie op het terrein nog niet helemaal duidelijk is. Als het Khaddafi-tijdperk eenmaal ten einde is, moet de NAVO spoedig beslissen hoe het nu verder moet met de betrokkenheid in Libië, meent De Crem. Het komt er volgens hem op aan "nu alle maatregelen te nemen om te gaan stabiliseren". De minister steekt alvast zijn hand uit naar het parlement, om samen te werken aan een toekomstig kader voor Libië. (Belga/EE)