De Britse kiezer heeft de buik vol van het geklungel in Londen

Brengt hun verlies bij de lokale verkiezingen de Conservatieven en Labour in Londen dichter bij een akkoord over de brexit?

Het waren natuurlijk slechts lokale verkiezingen, maar de klap kwam hard aan. De Conservatieven van premier Theresa May verloren vorige week ruim meer dan duizend zetels in lokale raden. Oppositiepartij Labour dacht deze verkiezingen met de vingers in de neus te zullen winnen, maar kreeg onverwacht ook een tik van meer dan honderd zetels. De winst was voor partijen die voor een tweede brexitreferendum pleiten, zoals de liberaal-democraten en de groenen, en vooral voor veel onafhankelijke kandidaten. De conclusie klonk snel vrij algemeen dat de kiezer de buik vol heeft van het geklungel in Londen en de manier waarop het brexitdossier in Westminster wordt mismeesterd.

Bij de Europese verkiezingen dreigt zowel voor Theresa May als voor Jeremy Corbyn een nog grotere afgang dan bij de lokale verkiezingen.

Er werd bijna vanzelfsprekend vanuit haar partij weer meteen om het ontslag van Theresa May gevraagd, maar ook Labour-voorzitter Jeremy Corbyn van Labour komt dit gevoel van malaise in het land slecht uit. Hij praat al sinds maart met May om in het Lagerhuis een meerderheid te vinden voor het brexitakkoord dat de premier met de Europese Unie sloot. Die gesprekken schieten niet op, onder meer omdat Corbyn toch stiekem op nieuwe parlementsverkiezingen hoopt, die hem aan de macht kunnen brengen. Dat zijn partij vorige week verloor, maakt dat ineens niet meer zo zeker. Het zou Labour en de tory’s alsnog dichter bij een akkoord kunnen brengen, dat toch in een douane-unie met de EU voorziet. May stak zondag alvast de hand uit naar Corbyn.

Of de premier zo’n deal door het Lagerhuis zou krijgen, is nog maar de vraag. De verdeeldheid over de brexit in de twee partijen blijft erg groot. Maar als het snel gaat, kan May misschien nog vermijden dat er begin juli, drie jaar na het brexitreferendum, toch nog Britten een zetel in het Europese parlement moeten innemen. Er dreigt bij de Europese verkiezingen zowel voor May als voor Corbyn een nog grotere afgang. Bij die verkiezingen doet ook de Brexit Party mee, de nieuwe partij van Nigel Farage, en die staat in de peilingen nu op zo’n 30 procent van de stemmen. De tory’s zakken daarin zelfs terug naar 12 procent.

Maar de boodschap van de Britten bij deze lokale verkiezingen lijkt toch vooral dat Westminster eindelijk komaf moet maken met de brexit. Zolang dat niet gebeurt, is er duidelijk geen tijd voor andere besognes. En die zijn er genoeg. In het programma De ochtend op Radio 1 vertelden Engelse leraars vorige week nog over wat hen vooral bekommert: dat zo veel kinderen ’s ochtends met een lege maag naar school komen. In het rijke Verenigd Koninkrijk hebben kinderen honger. En geen politicus die het daarover heeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content