Nadat een verzoek van Lula - die veroordeeld is tot 12 jaar en 1 maand cel - om tot het eind van de beroepsprocedure op vrije voeten te mogen blijven, werd afgewezen, beval federaal rechter Sergio Moro donderdag zijn aanhouding.

Hij gaf het vroegere staatshoofd tot vrijdag 17 uur plaatselijke tijd (22 uur Belgische tijd) om zich over te leveren aan de federale politie. Lula, die verbleef op het hoofdkwartier van de metaalvakbond bij Sao Paulo, weigerde echter om zich aan te melden.

De populaire politicus wilde zaterdag eerst nog een herdenkingsdienst voor zijn vorig jaar overleden echtgenote in São Paulo bijwonen. Een eerste poging om zich daarna aan te geven bij de federale politie, om iets voor 17 uur lokale tijd, werd door sympathisanten verhinderd. Die blokkeerden de uitgangen van het vakbondsgebouw. Bijna 26 uur na het verstrijken van de deadline, slaagde de oud-president er uiteindelijk in om het hoofdkwartier in een politiewagen te verlaten.

Lula - Braziliaans president tussen 2003 en 2011 - is verwikkeld in het corruptieschandaal rond het staatsoliebedrijf Petrobras. Hij werd in juli 2017 veroordeeld door de rechtbank in Curitiba omdat hij van het bouwconcern OAS een appartement in de kuststad Guarujá ter waarde van 3,7 miljoen real (ongeveer 1 miljoen euro) had gekregen. Als wederdienst zou hij ervoor gezorgd hebben dat Petrobras enkele contracten afsloot met het bedrijf. Hij kreeg daarvoor aanvankelijk 9,5 jaar cel. In beroep spraken de rechtbank in Porte Alegre een nog strengere straf uit.

Ondertussen lopen nog steeds meerdere beroepen tegen de zaak, maar meerdere verzoeken van Lula om op vrije voeten te mogen blijven tot die allemaal zijn afgehandeld, werden afgewezen. Door zijn opsluiting kan Lula hoogstwaarschijnlijk een kruis maken over de presidentsverkiezingen in oktober van dit jaar, waar hij van plan was om op te komen als kopstuk van de Arbeiderspartij (PT). Momenteel leidt hij met een grote voorsprong in de peilingen.

Nadat een verzoek van Lula - die veroordeeld is tot 12 jaar en 1 maand cel - om tot het eind van de beroepsprocedure op vrije voeten te mogen blijven, werd afgewezen, beval federaal rechter Sergio Moro donderdag zijn aanhouding. Hij gaf het vroegere staatshoofd tot vrijdag 17 uur plaatselijke tijd (22 uur Belgische tijd) om zich over te leveren aan de federale politie. Lula, die verbleef op het hoofdkwartier van de metaalvakbond bij Sao Paulo, weigerde echter om zich aan te melden. De populaire politicus wilde zaterdag eerst nog een herdenkingsdienst voor zijn vorig jaar overleden echtgenote in São Paulo bijwonen. Een eerste poging om zich daarna aan te geven bij de federale politie, om iets voor 17 uur lokale tijd, werd door sympathisanten verhinderd. Die blokkeerden de uitgangen van het vakbondsgebouw. Bijna 26 uur na het verstrijken van de deadline, slaagde de oud-president er uiteindelijk in om het hoofdkwartier in een politiewagen te verlaten. Lula - Braziliaans president tussen 2003 en 2011 - is verwikkeld in het corruptieschandaal rond het staatsoliebedrijf Petrobras. Hij werd in juli 2017 veroordeeld door de rechtbank in Curitiba omdat hij van het bouwconcern OAS een appartement in de kuststad Guarujá ter waarde van 3,7 miljoen real (ongeveer 1 miljoen euro) had gekregen. Als wederdienst zou hij ervoor gezorgd hebben dat Petrobras enkele contracten afsloot met het bedrijf. Hij kreeg daarvoor aanvankelijk 9,5 jaar cel. In beroep spraken de rechtbank in Porte Alegre een nog strengere straf uit. Ondertussen lopen nog steeds meerdere beroepen tegen de zaak, maar meerdere verzoeken van Lula om op vrije voeten te mogen blijven tot die allemaal zijn afgehandeld, werden afgewezen. Door zijn opsluiting kan Lula hoogstwaarschijnlijk een kruis maken over de presidentsverkiezingen in oktober van dit jaar, waar hij van plan was om op te komen als kopstuk van de Arbeiderspartij (PT). Momenteel leidt hij met een grote voorsprong in de peilingen.