De 18 slechtste landen om een afwijkend geloof te hebben

© Reuters

Wereldwijd worden duizenden mensen gevangen gehouden omdat hun geloof niet strookt met wat algemeen gangbaar is in hun land. Bovenaan staat Noord-Korea, hoewel er amper informatie over bestaat.

Wereldwijd worden duizenden mensen gevangen gehouden omdat hun geloof niet strookt met wat algemeen gangbaar is in hun land. Dat blijkt uit een rapport van de organisatie Human Rights Without Frontiers (HRWF), dat werd voorgesteld in het Europees parlement. De organisatie heeft 18 landen onderzocht.

In de Gevangenenlijst van het rapport van de ngo werden 316 namen volgens land en reden van opsluiting opgesomd. In het rapport werden 18 landen onder de loep gelegd waar gevangenen om hun geloof opgesloten zitten. Het gaat respectievelijk over Armenië, Azerbeidzjan, China, Egypte, Eritrea, Indonesië, Iran, Kazachstan, Kirgizië, Marokko, Nagorno-Karabach, Noord-Korea, Pakistan, Rusland, Zuid-Korea, Tadzjikistan, Turkmenistan en Oezbekistan. Het oost-Afrikaanse Eritrea staat bovenaan de lijst, maar volgens HRWF “moet daar eigenlijk Noord-Korea staat”. Daar bestaat immers amper informatie over de gevangenen en de reden waarom ze vastzitten. In praktijk is er geen godsdienstvrijheid in dat land.

Met het rapport wil de organisatie een pleidooi houden om gevangenen vrij te laten die onterecht worden opgesloten omdat ze een ander geloof belijden. Aan het einde van dit jaar wordt de lijst geüpdatet. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content