De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu heeft gedreigd met 'de zwaarste vergelding' als ISIL-strijders de 48 Turken die ze gegijzeld houden op het Turkse consulaat in Mosoel iets aandoen. 'Alle partijen moeten weten dat als onze burgers zelfs maar het minste kwaad wordt aangedaan, ze het voorwerp zullen worden van de zwaarste vergeldingen', zei Davutoglu tijdens een live uitgezonden toespraak vanop de VN-zetel in New York. Davutoglu heeft zijn reis in New York onderbroken, meldt een diplomatieke bron.

48 Turkse diplomaten ontvoerd

Militanten van de Islamitische Staat van Irak en de Levant hebben in het Noord-Iraakse Mosoel 48 Turkse diplomaten ontvoerd die werken op het Turkse consulaat aldaar, zo hebben Turkse media bericht. Het gaat onder meer om de consul en ordetroepen, aldus een Turkse verantwoordelijke. 'Ze verkeren allemaal in goede gezondheid.' Een Turkse minister heeft al laten weten dat de gijzelnemers 'streng gestraft' zullen worden als de Turkse burgers 'bedreigd' zouden worden.

De Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan zit in een spoedzitting samen met onder meer vicepremier Besir Atalay en het hoofd van de inlichtingendiensten, Hakan Fidan, aldus dezelfde bron.

Ook kinderen gegijzeld

Een politiekolonel die contact had met een van de ontvoerders liet aan AFP weten dat de consul, zijn adjuncten en zijn bewakers 'ondervraagd' zijn door ISIL en dat de consul 'naar een veilige plaats overgebracht zal worden'. 'Volgens onze informatie zijn de diplomaten overgebracht naar het ISIL-hoofdkwartier in Mosoel.' Er worden ook kinderen gegijzeld gehouden.

In maart heeft ISIL er nog mee gedreigd het graf van Suleyman Shah, grootvader van Osman I, stichter van het Ottomaanse Rijk, aan te vallen. Dat graf bevindt zich op Syrisch grondgebied, 20 km van de grens met Turkije en wordt beschouwd als een Turkse exclave in Syrië. In een antwoord op dat dreigement liet Ankara, bij monde van Davautoglu, weten 'alle mogelijke maatregelen te nemen om de nationale veiligheid te beschermen'.

Nog in Mosoel zijn 28 bestuurders van vrachtwagens in handen van de ISIL-strijders.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu heeft gedreigd met 'de zwaarste vergelding' als ISIL-strijders de 48 Turken die ze gegijzeld houden op het Turkse consulaat in Mosoel iets aandoen. 'Alle partijen moeten weten dat als onze burgers zelfs maar het minste kwaad wordt aangedaan, ze het voorwerp zullen worden van de zwaarste vergeldingen', zei Davutoglu tijdens een live uitgezonden toespraak vanop de VN-zetel in New York. Davutoglu heeft zijn reis in New York onderbroken, meldt een diplomatieke bron.48 Turkse diplomaten ontvoerdMilitanten van de Islamitische Staat van Irak en de Levant hebben in het Noord-Iraakse Mosoel 48 Turkse diplomaten ontvoerd die werken op het Turkse consulaat aldaar, zo hebben Turkse media bericht. Het gaat onder meer om de consul en ordetroepen, aldus een Turkse verantwoordelijke. 'Ze verkeren allemaal in goede gezondheid.' Een Turkse minister heeft al laten weten dat de gijzelnemers 'streng gestraft' zullen worden als de Turkse burgers 'bedreigd' zouden worden.De Turkse eerste minister Recep Tayyip Erdogan zit in een spoedzitting samen met onder meer vicepremier Besir Atalay en het hoofd van de inlichtingendiensten, Hakan Fidan, aldus dezelfde bron. Ook kinderen gegijzeldEen politiekolonel die contact had met een van de ontvoerders liet aan AFP weten dat de consul, zijn adjuncten en zijn bewakers 'ondervraagd' zijn door ISIL en dat de consul 'naar een veilige plaats overgebracht zal worden'. 'Volgens onze informatie zijn de diplomaten overgebracht naar het ISIL-hoofdkwartier in Mosoel.' Er worden ook kinderen gegijzeld gehouden. In maart heeft ISIL er nog mee gedreigd het graf van Suleyman Shah, grootvader van Osman I, stichter van het Ottomaanse Rijk, aan te vallen. Dat graf bevindt zich op Syrisch grondgebied, 20 km van de grens met Turkije en wordt beschouwd als een Turkse exclave in Syrië. In een antwoord op dat dreigement liet Ankara, bij monde van Davautoglu, weten 'alle mogelijke maatregelen te nemen om de nationale veiligheid te beschermen'. Nog in Mosoel zijn 28 bestuurders van vrachtwagens in handen van de ISIL-strijders.