David Petraeus heeft een cultstatus in de VS door zijn optreden in Irak en raakte zelf 2 maal gewond tijdens zijn carrière. Tijdens een parachutesprong brak hij zijn heup en hij overleefde ook een schot in borst bij een militaire oefening.

David Howell Petraeus werd geboren in Cornwall-On-Hudson, bij New-York, in 1952. Zijn moeder is een Amerikaanse, zijn vader een Nederlander die naar de VS verhuisde in het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Na het middelbaar begon Petraeus meteen aan de Militaire Academie West-Point, gevolgd door een doctoraat Internationale Betrekkingen aan de Princeton-universiteit. Na zijn studies keerde hij terug naar de Militaire Academie, ditmaal om les te geven.

Geleidelijk aan maakt Petraeus carrière. Onder meer als adjudant bij generaal John Galvin, de NAVO-opperbevelhebber. De eerste oorlog die hij meemaakte was die in Bosnië in 2001.

Irak

Na veel omzwervingen wordt Petraeus in 2003 Chef Beveiliging in Irak. Vijf jaar later, in 2008, wordt hij er opperbevelhebber van de troepen. Dat blijft hij tot 31 oktober van datzelfde jaar.

Dan wordt hij opperbevelhebber van het US Central Command, dat zijn alle acties van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten. Hij was de architect van de 'surge', een offensief om het geweld in Irak in te dijken na de bezetteing door de VS.

Afghanistan

In het magazine 'Rolling Stone' uitte generaal Stanley McChrystal (die bevoegd was voor Afghanistan) in juni 2010 scherpe kritiek aan het adres van hoge regeringsfunctionarissen en diplomaten. Na een meeting met Obama werd hij ontslagen als opperbevelhebber in Afghanistan en vervangen door Petraeus. (NC/SF)

David Petraeus heeft een cultstatus in de VS door zijn optreden in Irak en raakte zelf 2 maal gewond tijdens zijn carrière. Tijdens een parachutesprong brak hij zijn heup en hij overleefde ook een schot in borst bij een militaire oefening.David Howell Petraeus werd geboren in Cornwall-On-Hudson, bij New-York, in 1952. Zijn moeder is een Amerikaanse, zijn vader een Nederlander die naar de VS verhuisde in het begin van de Tweede Wereldoorlog. Na het middelbaar begon Petraeus meteen aan de Militaire Academie West-Point, gevolgd door een doctoraat Internationale Betrekkingen aan de Princeton-universiteit. Na zijn studies keerde hij terug naar de Militaire Academie, ditmaal om les te geven. Geleidelijk aan maakt Petraeus carrière. Onder meer als adjudant bij generaal John Galvin, de NAVO-opperbevelhebber. De eerste oorlog die hij meemaakte was die in Bosnië in 2001. Irak Na veel omzwervingen wordt Petraeus in 2003 Chef Beveiliging in Irak. Vijf jaar later, in 2008, wordt hij er opperbevelhebber van de troepen. Dat blijft hij tot 31 oktober van datzelfde jaar. Dan wordt hij opperbevelhebber van het US Central Command, dat zijn alle acties van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten. Hij was de architect van de 'surge', een offensief om het geweld in Irak in te dijken na de bezetteing door de VS.Afghanistan In het magazine 'Rolling Stone' uitte generaal Stanley McChrystal (die bevoegd was voor Afghanistan) in juni 2010 scherpe kritiek aan het adres van hoge regeringsfunctionarissen en diplomaten. Na een meeting met Obama werd hij ontslagen als opperbevelhebber in Afghanistan en vervangen door Petraeus. (NC/SF)