David Cameron is de nieuwe Britse premier na het ontslag van Gordon Brown. Daarmee komt een einde aan dertien jaar van Labour-bewind.

Brown bood dinsdagavond zijn ontslag als premier aan de Britse koningin aan. Ze heeft het aanvaard en David Cameron, de leider van de Conservatieven, gevraagd een regering te vormen. Cameron wordt de nieuwe premier.

Brown volgde Tony Blair in juni 2007 als premier op. Zijn beslissing om ontslag te nemen komt er op een moment dat de Conservatieven en de Liberaal Democraten afstevenen op een coalitie-akkoord.

Het ontslag van Brown is een gevolg van de parlementsverkiezingen van vorige week donderdag.

Toen behaalde geen enkele partij een absolute meerderheid, maar de Conservatieven sleepten het meeste aantal zetels en stemmen in de wacht.

Zowel Labour als de Tories (Conservatieven) probeerden sindsdien met de Liberaal Democraten een coalitie te vormen.

Brown had eerder gezegd dat hij zou aftreden als Labour-leider, maar premier te blijven tot september mocht Labour een akkoord bereiken met de Liberaal Democraten.

Maar dat lukte niet. De pogingen van Labour om tot een akkoord te komen met de Lib Dems zijn dinsdag gestrand.

Eerste coalitieregering in zeventig jaar

Brown wordt als premier opgevolgd door Cameron. Zijn partij voert al enkele dagen gesprekken met de Liberaal Democraten met het oog op de vorming van een nieuwe regering.

Cameron wordt met zijn 43 jaar de jongste eerste minister in bijna 200 jaar.

Hij is intussen begonnen met het samenstellen van de nieuwe regering. Zo wordt George Osborne minister van Financiën en William Hague minister van Buitenlandse Zaken. Liam Fox wordt volgens de BBC minister van Defensie.

Vijf ministers voor Lib Dems, Clegg vicepremier

Volgens een woordvoerder van Downing Street is overeengekomen dat de Liberaal Democraten vijf ministerposten krijgen, waaronder een voor Nick Clegg, de leider van de Lib Dems. Hij wordt vicepremier in de nieuwe regering.

David Cameron is de nieuwe Britse premier na het ontslag van Gordon Brown. Daarmee komt een einde aan dertien jaar van Labour-bewind. Brown bood dinsdagavond zijn ontslag als premier aan de Britse koningin aan. Ze heeft het aanvaard en David Cameron, de leider van de Conservatieven, gevraagd een regering te vormen. Cameron wordt de nieuwe premier.Brown volgde Tony Blair in juni 2007 als premier op. Zijn beslissing om ontslag te nemen komt er op een moment dat de Conservatieven en de Liberaal Democraten afstevenen op een coalitie-akkoord. Het ontslag van Brown is een gevolg van de parlementsverkiezingen van vorige week donderdag.Toen behaalde geen enkele partij een absolute meerderheid, maar de Conservatieven sleepten het meeste aantal zetels en stemmen in de wacht.Zowel Labour als de Tories (Conservatieven) probeerden sindsdien met de Liberaal Democraten een coalitie te vormen.Brown had eerder gezegd dat hij zou aftreden als Labour-leider, maar premier te blijven tot september mocht Labour een akkoord bereiken met de Liberaal Democraten. Maar dat lukte niet. De pogingen van Labour om tot een akkoord te komen met de Lib Dems zijn dinsdag gestrand.Eerste coalitieregering in zeventig jaarBrown wordt als premier opgevolgd door Cameron. Zijn partij voert al enkele dagen gesprekken met de Liberaal Democraten met het oog op de vorming van een nieuwe regering.Cameron wordt met zijn 43 jaar de jongste eerste minister in bijna 200 jaar.Hij is intussen begonnen met het samenstellen van de nieuwe regering. Zo wordt George Osborne minister van Financiën en William Hague minister van Buitenlandse Zaken. Liam Fox wordt volgens de BBC minister van Defensie.Vijf ministers voor Lib Dems, Clegg vicepremierVolgens een woordvoerder van Downing Street is overeengekomen dat de Liberaal Democraten vijf ministerposten krijgen, waaronder een voor Nick Clegg, de leider van de Lib Dems. Hij wordt vicepremier in de nieuwe regering.