Danielle Mitterrand overleden

De weduwe van de voormalige Franse president François Mitterrand is overleden op de leeftijd van 87 jaar.

Danielle Mitterrand, de weduwe van de socialistische oud-president van Frankrijk, François Mitterrand, is overleden in Parijs. Ze werd 87 jaar oud.

Politieke bronnen en bronnen dicht bij het dossier zeggen dat ze om twee uur is overleden in het Georges-Pompidou-ziekenhuis. Danielle Mitterrand was opgenomen in het ziekenhuis en werd in een kunstmatige coma gehouden.

Danielle Mitterrand, geboren op 29 oktober 1924, was de dochter van een schooldirecteur en een lerares. Haar vader werd in 1940 door het Vichyregime, dat collaboreerde met de nazi’s en onder leiding stond van maarschalk Philippe Pétain, ontslagen omdat hij geen joodse leerlingen wilde aangeven. Haar beide ouders waren militanten van de SFIO, de Franse tak van de socialistische Internationale.

De draaikolk van de politiek

Ook Danielle Mitterrand engageerde zich: pas 17 gaat ze in het verzet als verpleegster. Ze is een van de jongste verzetsleden die een medaille krijgt. In die periode van het verzet leert ze François Mitterrand kennen. In het huis waar haar vader ondergedoken zit, in Cluncy, in de oostelijke provincie Saône-et-Loire, ontmoet ze kapitain ‘Morland’, Mitterrands alias. Hij wordt op dat moment gezocht door de Gestapo, de geheime dienst van de nazi’s. Op 27 oktober 1944 trouwen ze met elkaar.

Gepokt en gemazeld in de ‘draaikolk’ van de politeik, schrijft L’Express op zijn website, zal ze François Mitterrand bijstaan op de vele campagnes die hij voert tussen de oorlog en 1981, het jaar waarin hij de vierde president van de Vijfde Republiek werd. Net voor de overwinning van haar man toont ze zich in Paris-Match als een eenvoudige vrouw, in tegenstelling tot Anne-Aymone Giscard d’Estaing, de vrouw van Valéry Giscard d’Estaing, de te kloppen zittende president.

Eenmaal in het Elysée, de residentie van de Franse president, weigert ze zich door het protocol te laten binden. Ze neemt integendeel gretig plaats op het forum dat ze krijgt als vrouw van de president. Ze wijdt zich aan de bescherming van de Rechten van de Mens en richt daarvoor in 1986 de stichting France-Libertés op.

Knuffelen met Castro…

In 1992 ontsnapt ze aan een aanslag, samen met minister van Volksgezondheid en Ontwikkelingshulp Bernard Kouchner (een van de mede-oprichters van Artsen Zonder Grenzen) in het Iraakse Koerdistan. Ze ontketent in 1995 zelf een polemiek door op de trappen van het Elysée de Cubaanse autoritaire leider Fidel Castro te omhelzen. De Raad van Europa kent Danielle Mitterrand in 1996 de Noord-Zuidprijs toe, die gaat naar een duo dat zich inzet voor de Mensenrechten en de eerlijkere relaties tussen het Noorden en het Zuiden.

De laatste jaren van haar leven nam Danielle Mitterrand afstand van de socialistische partij PS. In 2007 zegt ze daarover dat de “socialistische leiders niet uit socialistisch DNA bestaan”.

Danielle Mitterrand schreef enkele boeken, waaronder de bestseller ‘En toutes libertés’ (1996) en ‘Le livre de ma mémoire’ (2007).

… en Mitterrands buitenechtelijke dochter

Ook al had ze als moeder van twee zonen, Gilbert en Jean-Christophe, en later als grootmoeder en overgrootmoeder de handen steeds vol: de nagedachtenis van haar man verloor ze nooit uit het oog. Een opmerkelijke herinnering, schrijft L’Express, aan Danielle Mitterrand, is hoe ze op de begrafenis van haar man, in 1996, diens lang verborgen buitenechtelijke dochter Mazarine “teder omhelst”.

Het was overigens op een vraag over die buitenechtelijk dochter dat François Mitterrand zijn beroemde ‘Et alors?’ antwoordde. (Belga/L’Express/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content