Damascus meldt vondst chemische voorraad

Het Syrische leger zou in een opslagplaats van de rebellen een voorraad chemicaliën hebben ontdekt. Voor Damascus geldt de vondst als bewijs dat de rebellen chemische wapens inzetten.

Het Syrische leger heeft in een opslagplaats van de rebellen in Jobar, ten oosten van Damascus, een voorraad chemicaliën, waaronder chloorgas, ontdekt. Dat meldde de Syrische staatstelevisie en werd verspreid door het officiële agentschap Sana.

Voor Damascus geldt de vondst als een verder bewijs dat de rebellen in Syrië chemische wapens hebben gebruikt en nog willen gebruiken. De chemicaliën werden in het buitenland geproduceerd, onder andere in Saoedi-Arabië.

Riyad is een van de grootste sponsors van de rebellie in Syrië.

Ruim een week geleden, op 7 juli, had het leger “281 vaten met gevaarlijke chemische stoffen” geconfisqueerd. Toen betrof de vondst, in Banias, glycol. Eveneens vorige week presenteerde Rusland voor de VN zijn analyse van het beruchte incident van 19 maart in Khan al-Assal, bij Aleppo.

‘Overschrijden van rode lijn’

Daar viel toen een dertigtal doden door gifgas, vermoedelijk sarin. Analyse van specimen toonde, volgens ambassadeur Vitaly Tsjoerkin, aan dat de Bashair-3-raket met sarin niet “fabrieksmatig” was en door de rebellen werd afgeschoten.

Regering en oppositie in Syrië beschuldigen elkaar al een tijdje wederzijds van het gebruik van chemische wapens, zeker nadat VS-president Barack Obama in het gebruik ervan (door het regime) het overschrijden van een “rode lijn” zei te zien. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content