De Dalai Lama, de Tibetaanse spirituele leider, zei aan de BBC dat hij hoopt dat China na de verkiezingen van volgende maand opnieuw toenadering zal zoeken naar Tibet. Hij zei dit op een bijeenkomst van de Tibetaanse Onafhankelijkheidsbeweging in het Indische Dharamsala.

Brandende monniken

De Dalai Lama en de Tibetaanse regering-in-ballingschap bevinden zich onder steeds meer groeiende druk, niet enkel van China maar ook van de eigen volgelingen. De Tibetanen zijn verdeeld over hoe het verder moet met de rebellie tegen China. Sinds 2009 hebben zo'n 51 Tibetaanse activisten zich in brand gestoken.

In Dharamsala probeert de Dalai Lama de onderlinge spanningen op te lossen. Sommigen willen een eerder assertieve politiek, met zelfs meer brandende monniken en activisten. Anderen verkiezen echter een rustigere aanpak aangezien volgens hen het tegen de Boeddhistische leer is om zichzelf in brand te steken. De Dalai Lama verkiest zelf een middenweg tussen deze twee strekkingen.

In een interview met de BBC stelt de Dalai Lama dat de zelfopofferingen van Tibetaanse monniken een symptoom zijn van de Chinese onderdrukking. Hij roept op aan de toekomstige nieuwe leiders om verandering te brengen. "De nieuwe regering moet zijn gezond verstand gebruiken en via een meer holistische kijk het belang op lange termijn dienen", zei hij.

Meer autonomie

"Het is zelfmoord om enkel geweld te gebruiken, censuur op te leggen en geïsoleerd te leven", ging hij verder. Peking heeft de uitspraken van de Dalai Lama afgedaan als een manier van Tibet om te breken met China. Tibet is voor hen integraal een deel van de Chinese Volksrepubliek.

"Ik wil enkel meer autonomie" repliceert de Dalai Lama. Het wordt bovendien steeds moeilijker om een eenheid te vinden tussen de etnische Tibetanen en de Han-Chinezen, die 'gedwongen' werden door Peking om naar Tibet te verhuizen. (CS)

De Dalai Lama, de Tibetaanse spirituele leider, zei aan de BBC dat hij hoopt dat China na de verkiezingen van volgende maand opnieuw toenadering zal zoeken naar Tibet. Hij zei dit op een bijeenkomst van de Tibetaanse Onafhankelijkheidsbeweging in het Indische Dharamsala. Brandende monnikenDe Dalai Lama en de Tibetaanse regering-in-ballingschap bevinden zich onder steeds meer groeiende druk, niet enkel van China maar ook van de eigen volgelingen. De Tibetanen zijn verdeeld over hoe het verder moet met de rebellie tegen China. Sinds 2009 hebben zo'n 51 Tibetaanse activisten zich in brand gestoken.In Dharamsala probeert de Dalai Lama de onderlinge spanningen op te lossen. Sommigen willen een eerder assertieve politiek, met zelfs meer brandende monniken en activisten. Anderen verkiezen echter een rustigere aanpak aangezien volgens hen het tegen de Boeddhistische leer is om zichzelf in brand te steken. De Dalai Lama verkiest zelf een middenweg tussen deze twee strekkingen.In een interview met de BBC stelt de Dalai Lama dat de zelfopofferingen van Tibetaanse monniken een symptoom zijn van de Chinese onderdrukking. Hij roept op aan de toekomstige nieuwe leiders om verandering te brengen. "De nieuwe regering moet zijn gezond verstand gebruiken en via een meer holistische kijk het belang op lange termijn dienen", zei hij.Meer autonomie"Het is zelfmoord om enkel geweld te gebruiken, censuur op te leggen en geïsoleerd te leven", ging hij verder. Peking heeft de uitspraken van de Dalai Lama afgedaan als een manier van Tibet om te breken met China. Tibet is voor hen integraal een deel van de Chinese Volksrepubliek. "Ik wil enkel meer autonomie" repliceert de Dalai Lama. Het wordt bovendien steeds moeilijker om een eenheid te vinden tussen de etnische Tibetanen en de Han-Chinezen, die 'gedwongen' werden door Peking om naar Tibet te verhuizen. (CS)