De dalai lama gaat zijn functie als leider van de Tibetaanse regering in ballingschap afstaan aan een vrij verkozen leider. Hij behoudt wel het spirituele leiderschap.Dat heeft de dalai lama donderdag aangekondigd in een toespraak ter gelegenheid van de 52e verjaardag van het begin van de opstand van Tibet tegen de Chinese overheersing (10 maart 1959).

"Mijn wil om de autoriteit over te dragen heeft niets te zien met een wil om te verzaken aan verantwoordelijkheden", benadrukte de dalai lama in Dharamsala (India). "Het is voor het welzijn van de Tibetanen op lange termijn. Het is niet omdat ik me ontmoedigd voel."

De dalai lama zal het proces van de machtsoverdracht starten op de bijeenkomst van het Tibetaanse parlement in ballingschap volgende maandag.

Een woordvoerder van de 75-jarige dalai lama, die in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, had in november al aangekondigd dat de leider van plan was om zijn politieke functie neer te leggen en zo zijn werklast te verlichten en zijn officiële rol te verkleinen.

Truc
De Chinese regering reageerde meteen op de aankondiging. Volgens Peking is de aankondiging van de dalai lama een "truc om de internationale gemeenschap te misleiden."

Volgens het Chinese minister van Buitenlandse Zaken is de Tibetaanse regering in ballingschap een illegale politieke organisatie die door geen enkel land ter wereld wordt erkend.

De dalai lama gaat zijn functie als leider van de Tibetaanse regering in ballingschap afstaan aan een vrij verkozen leider. Hij behoudt wel het spirituele leiderschap.Dat heeft de dalai lama donderdag aangekondigd in een toespraak ter gelegenheid van de 52e verjaardag van het begin van de opstand van Tibet tegen de Chinese overheersing (10 maart 1959). "Mijn wil om de autoriteit over te dragen heeft niets te zien met een wil om te verzaken aan verantwoordelijkheden", benadrukte de dalai lama in Dharamsala (India). "Het is voor het welzijn van de Tibetanen op lange termijn. Het is niet omdat ik me ontmoedigd voel." De dalai lama zal het proces van de machtsoverdracht starten op de bijeenkomst van het Tibetaanse parlement in ballingschap volgende maandag. Een woordvoerder van de 75-jarige dalai lama, die in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, had in november al aangekondigd dat de leider van plan was om zijn politieke functie neer te leggen en zo zijn werklast te verlichten en zijn officiële rol te verkleinen. Truc De Chinese regering reageerde meteen op de aankondiging. Volgens Peking is de aankondiging van de dalai lama een "truc om de internationale gemeenschap te misleiden." Volgens het Chinese minister van Buitenlandse Zaken is de Tibetaanse regering in ballingschap een illegale politieke organisatie die door geen enkel land ter wereld wordt erkend.