Dalai Lama: ‘beter dat traditie ophoudt bij populaire dan bij domme leider’

© REUTERS
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Tibetaanse spirituele leider Dalai Lama heeft gezegd wel eens de laatste met die titel te kunnen zijn. ‘Het is beter dat de traditie ophoudt bij een populaire dan bij een domme Dalai Lama.’

In een interview met de Britse omroep BBC heeft de verbannen Tibetaanse spirituele leider, de Dalai Lama, gezegd te beseffen dat hij wel eens de laatste met die titel kan zijn. Boeddhisten geloven dat de nieuwe Dalai Lama geboren wordt als de huidige sterft. Maar volgens de 79-jarige laureaat van de Nobelprijs voor de vrede zal het aantreden van een opvolger afhangen van de omstandigheden na zijn dood en van ‘het Tibetaanse volk’.

Invloed China

De Dalai Lama wees erop dat zijn rol niet langer politieke verantwoordelijkheden inhoudt. Die droeg hij namelijk in 2011 over aan een verkozen leider van de Tibetaanse regering: Lobsang Sangay. Op die manier zou de Dalai Lama willen verzekeren dat de Tibetaanse gemeenschap een verkozen leider heeft, buiten de controle van China. Dat land heeft namelijk herhaaldelijk gezegd de volgende Dalai Lama te zullen kiezen.

De Panchen Lama, die een belangrijke rol speelt bij de aanduiding van de volgende Dalai Lama, werd al door China gekozen. De tweede belangrijkste figuur in het Tibetaanse boeddhisme werd in 1995 eigenlijk door de Dalai Lama zelf aangewezen, maar China verzette zich daartegen. Het is niet geweten waar de kleine jongen, die door de spirituele leider werd geselecteerd, nu verblijft.

‘Domme Dalai Lama’

‘Op een dag zal de Dalai Lama ophouden te bestaan. Deze titels die door de mens werden gecreëerd, zullen stoppen’, aldus de spirituele leider tegen de Britse omroep. ‘We kunnen niet met zekerheid zeggen dat er geen domme Dalai Lama zal volgen. Iemand die zichzelf ten schande brengt. Dat zou zo triest zijn. Daarom zou het veel beter zijn om de eeuwenoude traditie te stoppen op een moment dat er een vrij populaire Dalai Lama is.’

De huidige Dalai Lama vluchtte in 1959 naar India toen Chinese troepen rellen in Tibet hadden neergeslagen. Peking ziet hem als een ‘verdeler’, hoewel hij tegenwoordig veeleer een ‘middenweg’ uitdraagt tegenover China, met autonomie voor Tibet in plaats van onafhankelijkheid.

‘Morele verantwoordelijkheid’

In het interview met de BBC suggereerde de spirituele leider nog dat het Verenigd Koninkrijk om financiële redenen te soft had opgetreden tegen China tijdens de afgelopen studentenprotesten in Hongkong. Volgens de Dalai Lama moet de internationale gemeenschap meer doen om democratie in China aan te moedigen.

‘China wil heel graag de mainstream wereldeconomie vervoegen’, zei hij tegen de BBC. ‘Ze moeten daar ook welkom zijn, maar tegelijk draagt de vrije wereld de morele verantwoordelijkheid China naar een mainstream democratie te leiden. En dat voor China’s bestwil.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content