De over het hele Afrikaanse continent bewonderde Sankara, vader van de Burkinese revolutie, werd op 15 oktober 1987 vermoord, waarop een staatsgreep volgde door Blaise Compaoré. Die laatste bleef president tot 2014.

14 beklaagden

Van de 14 beklaagden waren er 12 ter plaatse bij de start van het proces, maandagvoormiddag.

Compaoré geeft verstek. Na grootschalige volksprotesten ontvluchtte hij in 2014 Burkina Faso, en sindsdien leeft hij in ballingschap in Ivoorkust. Volgens zijn advocaten gaat het om een 'politiek proces'.

Generaal Gilbert Diendéré was wel aanwezig bij de start van het proces. Bij de staatsgreep was hij een van de belangrijkste legerleiders en onder Compaoré werd hij stafchef van het leger. Momenteel zit hij al een celstraf van 20 jaar uit voor een poging tot staatsgreep in 2015. In dit proces staat hij, net als Compaoré, terecht voor onder meer medeplichtigheid bij moord en aanslag op de staatsveiligheid.

Vermoord

Sankara kwam zelf aan de macht met een staatsgreep, in 1983. Samen met twaalf leden uit zijn entourage werd hij op 37-jarige leeftijd vermoord door een commando.

Dit is een dag van de waarheid voor mij, mijn familie en alle Burkinezen.

Mariam Sankara.

Hoewel hij maar vier jaar aan de macht is, heeft hij een mythische status bij Afrikaanse jongeren. Ze noemen hem de Afrikaanse Che Guevara. Sankara probeerde om een echte dekolonisering op gang te brengen - hij was het die de naam van zijn land veranderde van Opper-Volta naar Burkina Faso, of land van de oprechte mensen.

Zijn dekoloniseringspogingen kwamen hem op kritiek te staan uit Frankrijk, de vroegere koloniale heerser.

Geen sprake van

Pas enkele dagen na zijn dood, als de macht in handen is van Compaoré, krijgt de bevolking te horen dat Sankara zogezegd een natuurlijke dood is gestorven. De moord op de populaire oud-president mocht tijdens de heerschappij van Compaoré niet ter sprake gebracht worden, maar in 2015 startte het overgangsregime de zaak weer op. In 2016 werd een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Compaoré.

Compaoré was de rechterhand van Sankara en heeft altijd ontkend het bevel gegeven te hebben voor de moord op zijn wapenbroeder, hoewel de staatsgreep hem wel aan de macht heeft gebracht.

'Dit is een dag van de waarheid voor mij, mijn familie en alle Burkinezen', aldus weduwe Mariam Sankara bij de start van het proces.

Mariam Sankara, Belga Image
Mariam Sankara © Belga Image
De over het hele Afrikaanse continent bewonderde Sankara, vader van de Burkinese revolutie, werd op 15 oktober 1987 vermoord, waarop een staatsgreep volgde door Blaise Compaoré. Die laatste bleef president tot 2014.Van de 14 beklaagden waren er 12 ter plaatse bij de start van het proces, maandagvoormiddag. Compaoré geeft verstek. Na grootschalige volksprotesten ontvluchtte hij in 2014 Burkina Faso, en sindsdien leeft hij in ballingschap in Ivoorkust. Volgens zijn advocaten gaat het om een 'politiek proces'. Generaal Gilbert Diendéré was wel aanwezig bij de start van het proces. Bij de staatsgreep was hij een van de belangrijkste legerleiders en onder Compaoré werd hij stafchef van het leger. Momenteel zit hij al een celstraf van 20 jaar uit voor een poging tot staatsgreep in 2015. In dit proces staat hij, net als Compaoré, terecht voor onder meer medeplichtigheid bij moord en aanslag op de staatsveiligheid. Sankara kwam zelf aan de macht met een staatsgreep, in 1983. Samen met twaalf leden uit zijn entourage werd hij op 37-jarige leeftijd vermoord door een commando. Hoewel hij maar vier jaar aan de macht is, heeft hij een mythische status bij Afrikaanse jongeren. Ze noemen hem de Afrikaanse Che Guevara. Sankara probeerde om een echte dekolonisering op gang te brengen - hij was het die de naam van zijn land veranderde van Opper-Volta naar Burkina Faso, of land van de oprechte mensen. Zijn dekoloniseringspogingen kwamen hem op kritiek te staan uit Frankrijk, de vroegere koloniale heerser. Pas enkele dagen na zijn dood, als de macht in handen is van Compaoré, krijgt de bevolking te horen dat Sankara zogezegd een natuurlijke dood is gestorven. De moord op de populaire oud-president mocht tijdens de heerschappij van Compaoré niet ter sprake gebracht worden, maar in 2015 startte het overgangsregime de zaak weer op. In 2016 werd een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Compaoré. Compaoré was de rechterhand van Sankara en heeft altijd ontkend het bevel gegeven te hebben voor de moord op zijn wapenbroeder, hoewel de staatsgreep hem wel aan de macht heeft gebracht. 'Dit is een dag van de waarheid voor mij, mijn familie en alle Burkinezen', aldus weduwe Mariam Sankara bij de start van het proces.