Dag van de Persvrijheid: ‘Verontrustende afname in het respect voor mediavrijheid’

© iStockphoto

‘Er is een diepe en verontrustende afname in het respect voor mediavrijheid op zowel wereldvlak, als op regionaal niveau.’ Dat meldt Reporters Zonder Grenzen (RSF) op haar website. België boekt vooruitgang en stijgt twee plaatsen op de Wereldpersvrijheidindex.

‘Er is een diepe en verontrustende afname in het respect voor mediavrijheid op zowel wereldvlak, als op regionaal niveau.’ Dat meldt Reporters Zonder Grenzen (RSF) op haar website naar aanleiding van de publicatie van de World Press Freedom Index.

Sinds de Index in 2013 in het leven werd geroepen, berekent RSF indicatoren van schendingen van de mediavrijheid in alle regio’s van de wereld. Hoe hoger het getal, hoe erger de situatie. Sinds 2013 steeg de globale indicator met 13,6 procent.

‘Een groot anachronisme’

Er zijn vele redenen voor de achteruitgang van de mediavrijheid, onder meer de toenemende autoritaire neigingen van regeringen in Turkije en Egypte en overheidsmedia die – ook in Europa – in een steeds strakkere greep komen van de regering. Een van de landen die het sterkst achteruit is gegaan op het vlak van persvrijheid, is bijvoorbeeld Polen.

Op de persvrijheid-index met 180 landen, voert Finland de lijst aan. Dat wil zeggen dat Finland op vlak van persvrijheid het beste land ter wereld is. België stijgt twee plaatsen, van 15 naar 13.

Ondanks die vooruitgang, klinkt de commentaar van RSF bij persvrijheid in België niet echt positief. ‘Een groot anachronisme’, zo staat te lezen op de website. ‘De concentratie van media-eigendom heeft een kritiek niveau bereikt. Een handvol zakenmensen is eigenaar van de meeste kranten, maar de Grondwet uit 1881 is het grootste probleem. Terwijl de wet censuur verbiedt, beperkt de Grondwet de definitie van ‘pers’ tot de print media. Radio, tv en websites worden niet beschermd.

Eritrea en Noord-Korea scoren het slechtst en bezetten respectievelijk de laatste en voorlaatste plaats op de lijst. Turkije staat op de 151ste plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content