Daders schietpartij Las Vegas hadden extreemrechtse banden

De politie van Las Vegas onthult de identiteit van de schutters. © REUTERS

Het stel dat drie mensen, onder wie twee politiemannenzei de woordvoerder van de politie., doodde en daarna zelfmoord pleegde in Las Vegas had banden met de blanke racistische beweging en noemde de ordediensten ‘onderdrukkers’

haDat verklaarde de politie dinsdag. Het echtpaar Jerad (31) en Amanda Miller (22) schoot zondag twee agenten dood in een pizzeria in las Vegas (VS). Vervolgens vluchtten ze naar een supermarkt aan de overkant van de straat, waar ze nog een persoon doodschoten voordat ze zelfmoord pleegden. Naar verluidt schoot Amanda Miller eerst haar man door het hoofd, waarna ze zichzelf doodschoot,

Slang

Nadat ze de twee agenten doodden, legde de Millers een zogenaamde ‘Gadsen’-vlag op een van de lichamen. Die vlag toont een slang op een geel veld en draagt de vbooschap ‘Don’t tread on me’ (‘Wandel niet over mij heen’). De vlag vindt haar oorsprong in de Amerikaanse revolutie, maar wordt tegenwoordig vooral gebruikt door extreenmrechtse ‘sovereign citizen’-groepen, die in de federale Amerikaanse overheid de vijand zien, en door de rechts-populistische Tea Party.

De schutters legden vervolgens een hakenkruis neer op een van de lichamen, aldus de politie. “Daarna maakte Jerad Miller een briefje vast op het lichaam van een van de agenten, waarin stond dat dit het begin is van een revolutie.”

Blanke suprematie

Het onderzoek is nog niet afgelopen, maar “het is duidelijk dat de verdachten er een ideologie op nahielden die gelinkt is aan de blanke suprematie”, zei de woordvoerder van de politie. Jerad Miller werd recent ook opgemerkt bij de ranch van Cliven Bundy, een veeboer uit Nevada die weigerde federale belastingen te betalen. Toen autoriteiten hem daartoe wilden dwingen, daagde een militie gewapende lui op die da federale agenten bederigde.

Miller werd er geïnterviewd door een lokale televisiezender. “Ik wil echt geen geweld gebruiken tegen hen”, zegt hij over de agenten. “Maar als dat de taal is die zij willen spreken, dan zullen wij die leren.”

Eerder raakte al bekend dat een van de gedode politieagenten een Bosnisch concentratiekamp had overleefd. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content