De vier daders van de dodelijke groepsverkrachting in New Delhi in december 2012 zijn in New Delhi veroordeeld tot de doodstraf. De rechter volgt met zijn uitspraak de openbare aanklager, die woensdag de doodstraf eiste voor de "barbaarse" en "duivelse" daad.

Hij noemde de verkrachting een "beestachtige misdaad" die het geweten van heel de maatschappij door elkaar heeft geschud. Hij voegde nog toe dat "het gerecht de ogen niet kan sluiten voor een dergelijke misdaad, terwijl vandaag de dag de misdaden tegen vrouwen toenemen".

'Gerechtigheid is gescheid'

De vader van het slachtoffer is "gelukkig" met de veroordeling en verklaarde dat "gerechtigheid is geschied". De vier mannen tussen 19 en 26 jaar oud werden dinsdag onder meer schuldig bevonden aan groepsverkrachting, doodslag en het vernietigen van bewijzen.

Een vijfde verdachte, die op het moment van de feiten minderjarig was, werd vorige maand al veroordeeld tot drie jaar heropvoedingsgesticht. De zesde verdachte, die beschouwd werd als het brein achter de verkrachting, hing zichzelf in maart op in zijn cel.

De 23-jarige studente werd op 16 december verkracht en geslagen met een ijzeren staaf op een bus toen ze op weg naar huis was van de film met haar vriend, die ook werd mishandeld. De vrouw stierf op 29 december aan haar verwondingen in het ziekenhuis.

De verkrachting zorgde voor internationale verontwaardiging en massale protesten in India. De Indiase overheid voerde naar aanleiding van de protesten strengere straffen in voor daders van seksueel geweld. Vrijdag verzamelden zich aan de rechtbank opnieuw manifestanten, die de doodstraf eisten voor de daders. Ze riepen slogans als "hang de verkrachters op - wij willen gerechtigheid".

Applaus

Toen de rechter de strafmaat uitsprak, klonk binnen en buiten het gerechtshof applaus. Het vonnis is nog niet definitief, aangezien de advocaten van de daders al hadden verklaard dat ze in hoger beroep gingen gaan tegen de uitspraak van de rechter. Het kan volgens de media nog jaren duren voordat er een definitieve uitspraak volgt. De doodstraf wordt in India nog af en toe uitgevoerd voor uitzonderlijke misdaden. In 2004 werd een man opgehangen voor de verkrachting en de moord op een veertienjarig meisje, in 2012 de laatste overlevende dader van terroristische aanslagen in 2008 in Mumbai. .(Belga/DPA/AFPTE/EE)

De vier daders van de dodelijke groepsverkrachting in New Delhi in december 2012 zijn in New Delhi veroordeeld tot de doodstraf. De rechter volgt met zijn uitspraak de openbare aanklager, die woensdag de doodstraf eiste voor de "barbaarse" en "duivelse" daad. Hij noemde de verkrachting een "beestachtige misdaad" die het geweten van heel de maatschappij door elkaar heeft geschud. Hij voegde nog toe dat "het gerecht de ogen niet kan sluiten voor een dergelijke misdaad, terwijl vandaag de dag de misdaden tegen vrouwen toenemen". 'Gerechtigheid is gescheid'De vader van het slachtoffer is "gelukkig" met de veroordeling en verklaarde dat "gerechtigheid is geschied". De vier mannen tussen 19 en 26 jaar oud werden dinsdag onder meer schuldig bevonden aan groepsverkrachting, doodslag en het vernietigen van bewijzen. Een vijfde verdachte, die op het moment van de feiten minderjarig was, werd vorige maand al veroordeeld tot drie jaar heropvoedingsgesticht. De zesde verdachte, die beschouwd werd als het brein achter de verkrachting, hing zichzelf in maart op in zijn cel. De 23-jarige studente werd op 16 december verkracht en geslagen met een ijzeren staaf op een bus toen ze op weg naar huis was van de film met haar vriend, die ook werd mishandeld. De vrouw stierf op 29 december aan haar verwondingen in het ziekenhuis. De verkrachting zorgde voor internationale verontwaardiging en massale protesten in India. De Indiase overheid voerde naar aanleiding van de protesten strengere straffen in voor daders van seksueel geweld. Vrijdag verzamelden zich aan de rechtbank opnieuw manifestanten, die de doodstraf eisten voor de daders. Ze riepen slogans als "hang de verkrachters op - wij willen gerechtigheid". ApplausToen de rechter de strafmaat uitsprak, klonk binnen en buiten het gerechtshof applaus. Het vonnis is nog niet definitief, aangezien de advocaten van de daders al hadden verklaard dat ze in hoger beroep gingen gaan tegen de uitspraak van de rechter. Het kan volgens de media nog jaren duren voordat er een definitieve uitspraak volgt. De doodstraf wordt in India nog af en toe uitgevoerd voor uitzonderlijke misdaden. In 2004 werd een man opgehangen voor de verkrachting en de moord op een veertienjarig meisje, in 2012 de laatste overlevende dader van terroristische aanslagen in 2008 in Mumbai. .(Belga/DPA/AFPTE/EE)