Dader van bloedbad in Charleston ‘wilde rassenoorlog ontketenen’

Dylann Roof © Reuters

Dylann Roof, de 21-jarige verdachte van de schietpartij in een kerk in het Amerikaanse Charleston waarbij 9 doden vielen, heeft de feiten bekend.

Dylann Roof
Dylann Roof© Belga Image

Dat meldt nieuwszender CNN op basis van bronnen bij de politie. Tijdens zijn bekentenissen aan de politie van Charleston en aan de FBI verklaarde Roof volgens dezelfde bronnen dat hij ‘een rassenoorlog wilde ontketenen’. Vrienden van hem hadden aan ABC News al verklaard dat hij daarover sprak, maar dat ze hem niet ernstig namen.

Donderdag verspreidden de autoriteiten reeds een foto van Roof, met op zijn trui vlaggen die lijken op de apartheidsvlaggen die Zuid-Afrika en Zimbabwe (voormalig Rhodesië) gebruikten voordat de apartheid werd afgeschaft.

De jongeman werd donderdagavond opgepakt in Shelby, in de staat North Carolina, op circa 400 kilometer van de plaats delict in Charleston, South Carolina.

Haatmisdaad

In de Emanuel African Methodist Episcopal Church in Charleston, die vooral door de Afro-Amerikaanse gemeenschap wordt bezocht, had de blanke Roof een dag eerder 9 mensen doodgeschoten.

De autoriteiten gingen meteen uit van een racistisch gemotiveerde daad. Getuigen verklaarden bovendien dat hij zei dat hij als doel had ‘zwarte mensen te doden’ toen hij rechtstond. Justitie zal dan ook een federaal onderzoek openen vanwege haatmisdaden.

Dader van bloedbad in Charleston 'wilde rassenoorlog ontketenen'
© Belga Image

Roof was geen onbekende bij het gerecht: hij werd al gearresteerd voor drugsdelicten.

Spanningen

De moordpartij komt als een schok voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap in Charleston, waar de afgelopen maanden al een paar keer spanningen zijn geweest vanwege rassenkwesties. Zo schoot een blanke politieagent twee maanden geleden een zwarte, ongewapende man dood in in North Charleston, wat zorgde voor hevige protesten. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content