Het federaal parket van Manhattan heeft Sayfullo Saipov woensdag in staat van beschuldiging gesteld voor terrorisme. De man wordt ervan verdacht achter het stuur van de lichte vrachtwagen te hebben gezeten, die dinsdag in Manhattan twintigmensen aanreed. Acht kwamen daarbij om het leven, waaronder de Belgische vrouw Anne-Laure Decadt, uit het West-Vlaamse Staden.

Trots

Uit de documenten waarin hij aangeklaagd wordt blijkt dat Saipov in het ziekenhuis vroeg om een vlag van Islamitische Staat (IS) op te hangen in zijn kamer. Ook zei hij een goed gevoel te hebben bij wat hij gedaan heeft.

In de documenten staat beschreven wat Saipov zei aan de onderzoekers tijdens zijn verhoor in het ziekenhuis, waar hij dinsdagnamiddag werd opgenomen nadat hij door de politie in de buik werd geschoten.

Saipov verklaarde dat hij besliste om op Halloween toe te slaan, omdat er dan veel mensen op straat zouden zijn. Hij hoopte tot de Brooklyn Bridge te rijden om ook daar voetgangers omver te rijden.

Op een persconferentie zei Joon H Kim, de federaal procureur van Manhattan, dat Saipov de aanval twee maanden voorbereidde, en op 22 oktober al een wagen huurde om zijn route langs de westelijke zijde van Manhattan voor te bereiden.

Het parket heeft twee aanklachten geformuleerd: steun aan een buitenlandse terroristische organisatie en geweld en vernieling. Woensdagavond verscheen Saipov voor het eerst voor een rechtbank in New York, in een rolstoel. Hij kreeg een pro-deo advocaat toegewezen en beantwoordde de vragen voornamelijk met ja of nee, met behulp van een Russische tolk. De hoorzitting begon om 18 uur plaatselijke tijd, en duurde volgens New York Post maar tien minuten.

Eerder op de dag was de FBI op zoek naar een tweede Oezbeekse man, Muhammed Kadirov. Later op woensdag kwam het bericht dat Kadirov gevonden was. Het is nog onbekend waarom de FBI hem zocht.

In VS geradicaliseerd

Saipov is volgens de New Yorkse politie geradicaliseerd nadat hij in de VS aankwam, schrijft CNN. 'Het bewijs laat zien --het is nog vers en het onderzoek is nog volop gaande-- dat hij (Saipov, nvdr) pas nadat hij naar de Verenigde Staten is gekomen bekend werd met IS en radicaal Islamitische tactieken', zei de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo tegen de nieuwszender.

In 2010 kreeg Saipov vanuit het diversity visa program een visum voor Amerika. Dat programma bestaat sinds 1990 en reikt jaarlijks via een loterij 50.000 visa uit aan immigranten uit landen waarvandaan weinig mensen naar de VS komen.

Het federaal parket van Manhattan heeft Sayfullo Saipov woensdag in staat van beschuldiging gesteld voor terrorisme. De man wordt ervan verdacht achter het stuur van de lichte vrachtwagen te hebben gezeten, die dinsdag in Manhattan twintigmensen aanreed. Acht kwamen daarbij om het leven, waaronder de Belgische vrouw Anne-Laure Decadt, uit het West-Vlaamse Staden.Uit de documenten waarin hij aangeklaagd wordt blijkt dat Saipov in het ziekenhuis vroeg om een vlag van Islamitische Staat (IS) op te hangen in zijn kamer. Ook zei hij een goed gevoel te hebben bij wat hij gedaan heeft.In de documenten staat beschreven wat Saipov zei aan de onderzoekers tijdens zijn verhoor in het ziekenhuis, waar hij dinsdagnamiddag werd opgenomen nadat hij door de politie in de buik werd geschoten. Saipov verklaarde dat hij besliste om op Halloween toe te slaan, omdat er dan veel mensen op straat zouden zijn. Hij hoopte tot de Brooklyn Bridge te rijden om ook daar voetgangers omver te rijden. Op een persconferentie zei Joon H Kim, de federaal procureur van Manhattan, dat Saipov de aanval twee maanden voorbereidde, en op 22 oktober al een wagen huurde om zijn route langs de westelijke zijde van Manhattan voor te bereiden. Het parket heeft twee aanklachten geformuleerd: steun aan een buitenlandse terroristische organisatie en geweld en vernieling. Woensdagavond verscheen Saipov voor het eerst voor een rechtbank in New York, in een rolstoel. Hij kreeg een pro-deo advocaat toegewezen en beantwoordde de vragen voornamelijk met ja of nee, met behulp van een Russische tolk. De hoorzitting begon om 18 uur plaatselijke tijd, en duurde volgens New York Post maar tien minuten. Eerder op de dag was de FBI op zoek naar een tweede Oezbeekse man, Muhammed Kadirov. Later op woensdag kwam het bericht dat Kadirov gevonden was. Het is nog onbekend waarom de FBI hem zocht.Saipov is volgens de New Yorkse politie geradicaliseerd nadat hij in de VS aankwam, schrijft CNN. 'Het bewijs laat zien --het is nog vers en het onderzoek is nog volop gaande-- dat hij (Saipov, nvdr) pas nadat hij naar de Verenigde Staten is gekomen bekend werd met IS en radicaal Islamitische tactieken', zei de New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo tegen de nieuwszender.In 2010 kreeg Saipov vanuit het diversity visa program een visum voor Amerika. Dat programma bestaat sinds 1990 en reikt jaarlijks via een loterij 50.000 visa uit aan immigranten uit landen waarvandaan weinig mensen naar de VS komen.