"Het is 'm. Hij heeft bekend", zo opent de Italiaanse krant La Repubblica, daags na de arrestatie van de vermoedelijke dader van de aanslag op een school in Brindisi vorige maand. De aanslag heeft aan een meisje het leven gekost. Volgens de autoriteiten gaat het om een zekere Giovanni Vantaggiato: 68 jaar, vader van twee kinderen en eigenaar van een loods voor landbouwbrandstof. Volgens de verdachte was niet de school, maar het 200m verderop gelegen gerechtsgebouw het doelwit.

Onduidelijk motief Een verkeerd gelopen rechtszaak zou de aanleiding kunnen geweest zijn van de bomaanslag. Vantaggiato was burgerlijk partij in een fraudezaak waarbij hij veel geld verloren had, maar zou nooit vergoed geweest zijn voor de geleden schade. Het Tribunaal van Brindisi zou daarom het doelwit geweest zijn van de drie springtuigen die de verdachte gebruikte. Het feit dat het gebouw 200m verder ligt dan de school, zorgt echter voor onzekerheid over dat motief. "Zijn bekentenis is zeker nog niet voldoende", zegt procureur Lecce Cataldo Motta. "We zetten daarom ons onderzoek gewoon verder."

De krant Corriere della Sera gewaagt van een ander motief : een vendetta tegen de directeur van de school, Angelo Rampino. Die laatste vindt dat echter onwaarschijnlijk. "Ik heb geen vijanden. En zeker geen vijand die eigenaar is van een tankstation", verklaarde hij aan de Italiaanse krant. Rampino heeft bovendien altijd ontkend dat de school het doelwit zou geweest zijn van de aanslagen. Hij lijkt gelijk te krijgen.

Beetje bij beetje lekt de bekentenis van Vantaggio. "Ik heb alleen gehandeld. Waarom ik het gedaan heb, weet ik niet", zou hij verklaard hebben. "Ik liet de bom overdag ontploffen, omdat er 's nachts niemand zou zijn." Het precieze motief zou nog steeds onduidelijk zijn.

Noch maffia, noch terrorisme De onderzoekers hadden de piste van de georganiseerde misdaad al langer verlaten. De 'Sacra corona unita', de maffia uit Zuid-Italië, had na de aanslagen een brief gestuurd naar de familie van het overleden meisje om haar medeleven uit de drukken. "Een boodschap die tegelijkertijd betekent: 'Wij hebben er niets mee te maken'", zei hoofdcommissaris Antonio Manganelli onlangs nog. Wat de piste van de anarchistische groepering Fai betreft, was er ook vrij snel duidelijkheid. "Ik kan mij heel moeilijk inbeelden dat de Fai verantwoordelijk zou zijn voor zo'n laffe aanslag", zei Manganelli. (GM)

"Het is 'm. Hij heeft bekend", zo opent de Italiaanse krant La Repubblica, daags na de arrestatie van de vermoedelijke dader van de aanslag op een school in Brindisi vorige maand. De aanslag heeft aan een meisje het leven gekost. Volgens de autoriteiten gaat het om een zekere Giovanni Vantaggiato: 68 jaar, vader van twee kinderen en eigenaar van een loods voor landbouwbrandstof. Volgens de verdachte was niet de school, maar het 200m verderop gelegen gerechtsgebouw het doelwit. Onduidelijk motief Een verkeerd gelopen rechtszaak zou de aanleiding kunnen geweest zijn van de bomaanslag. Vantaggiato was burgerlijk partij in een fraudezaak waarbij hij veel geld verloren had, maar zou nooit vergoed geweest zijn voor de geleden schade. Het Tribunaal van Brindisi zou daarom het doelwit geweest zijn van de drie springtuigen die de verdachte gebruikte. Het feit dat het gebouw 200m verder ligt dan de school, zorgt echter voor onzekerheid over dat motief. "Zijn bekentenis is zeker nog niet voldoende", zegt procureur Lecce Cataldo Motta. "We zetten daarom ons onderzoek gewoon verder." De krant Corriere della Sera gewaagt van een ander motief : een vendetta tegen de directeur van de school, Angelo Rampino. Die laatste vindt dat echter onwaarschijnlijk. "Ik heb geen vijanden. En zeker geen vijand die eigenaar is van een tankstation", verklaarde hij aan de Italiaanse krant. Rampino heeft bovendien altijd ontkend dat de school het doelwit zou geweest zijn van de aanslagen. Hij lijkt gelijk te krijgen. Beetje bij beetje lekt de bekentenis van Vantaggio. "Ik heb alleen gehandeld. Waarom ik het gedaan heb, weet ik niet", zou hij verklaard hebben. "Ik liet de bom overdag ontploffen, omdat er 's nachts niemand zou zijn." Het precieze motief zou nog steeds onduidelijk zijn.Noch maffia, noch terrorisme De onderzoekers hadden de piste van de georganiseerde misdaad al langer verlaten. De 'Sacra corona unita', de maffia uit Zuid-Italië, had na de aanslagen een brief gestuurd naar de familie van het overleden meisje om haar medeleven uit de drukken. "Een boodschap die tegelijkertijd betekent: 'Wij hebben er niets mee te maken'", zei hoofdcommissaris Antonio Manganelli onlangs nog. Wat de piste van de anarchistische groepering Fai betreft, was er ook vrij snel duidelijkheid. "Ik kan mij heel moeilijk inbeelden dat de Fai verantwoordelijk zou zijn voor zo'n laffe aanslag", zei Manganelli. (GM)