D66-leider Pechtold wordt geen minister in nieuwe Nederlandse formatie

Alexander Pechtold © Belga

Alexander Pechtold, de leider van de linksliberale partij D66, zal geen deel uitmaken van de nieuwe regeringsploeg in Nederland. Hij zal zijn werk als fractievoorzitter in de Tweede Kamer, zo heeft hij maandag verklaard aan Het Algemeen Dagblad.

D66 is – samen met VVD, CDA en ChristenUnie (CU) – een van de vier partijen die maandag een akkoord hebben gevonden over de vorming van een nieuwe regering. De plannen moeten wel nog worden goedgekeurd door de verschillende fracties. Alexander Pechtold, het boegbeeld van D66, zal in elk geval geen minister worden in die nieuwe regering. Het is volgens Pechtold beter voor ‘de stabiliteit van de nieuwe coalitie’ als er ervaren krachten in de Kamer blijven. Hij wil de nieuwkomers in de fractie begeleiden. Ook zou hij als fractievoorzitter wat meer ruimte hebben voor het thuisfront. Pechtold zegt dat hij wel bestuurder wil worden, maar hij voegt eraan toe dat hij ‘pas 51 is’.

Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers had eerder al gezegd dat hij in de Tweede Kamer blijft. CDA-voorman Sybrand Buma heeft nog niet bekendgemaakt wat hij gaat doen

Partner Content