De Cypriotische regering wil met de maatregelen voorkomen dat de inwoners van het land massaal het geld van hun rekening zullen doorsluizen naar buitenlandse rekeningen, zodra de banken in het land weer opengaan.

"De centrale bank zal een kapitaalbeperking op de transacties opleggen", zei de president tijdens een televisietoespraak. Hij beloofde onmiddellijk dat het om uiterst tijdelijke maatregelen gaat, die versoepeld zullen worden.

"Ik begrijp jullie woede"

Anastasiades vertrouwde zijn volk toe dat de afspraak met de Europa, die het spaargeld van de Cypriotische burgers voor een deel als garantie ziet voor het geleende geld, erg pijnlijk is, maar dat het de beste optie is voor de erg zware financiële problemen waarmee het land nu kampt. "Ik begrijp jullie woede", meende hij. Hij voegde daar ook onmiddellijk aan toe dat Cyprus in de eurozone zal blijven, al gingen er eerder stemmen op voor een Cypriotische exit. Hij zei dat de rits maatregelen de volgende dagen in werking zal treden en riep de burgers op om hun steentje bij te dragen.

Dinsdag gaan de meeste banken op het eiland opnieuw open. Die werden tijdelijk gesloten, omdat de regering van het land vreesde voor een massale 'bank run', van boze burgers die snel hun spaargeld van de bank zouden halen. Enkel de zwaar getroffen Laiki-bank en Bank of Cyprus houden voorlopig de deuren nog even gesloten.

Geldkraan toch niet dicht

Intussen maakte ook de Europese Centrale Bank bekend de noodlijdende banken op het Griekse eiland te blijven ondersteunen met noodleningen. "De raad van gouverneurs heeft beslist de aanvragen voor noodleningen niet te weigeren."

De ECB had er vorige week nochtans wel mee gedreigd om de geldkraan voor het eiland dicht te draaien, als de onderhandelingen over een reddingsplan niet afgerond zouden worden. De ministers van Financiën van de eurolanden gingen er vorig weekend mee akkoord om een bedrag van 10 miljard euro aan noodsteun vrij te maken. (Belga/EA)

De Cypriotische regering wil met de maatregelen voorkomen dat de inwoners van het land massaal het geld van hun rekening zullen doorsluizen naar buitenlandse rekeningen, zodra de banken in het land weer opengaan. "De centrale bank zal een kapitaalbeperking op de transacties opleggen", zei de president tijdens een televisietoespraak. Hij beloofde onmiddellijk dat het om uiterst tijdelijke maatregelen gaat, die versoepeld zullen worden. "Ik begrijp jullie woede" Anastasiades vertrouwde zijn volk toe dat de afspraak met de Europa, die het spaargeld van de Cypriotische burgers voor een deel als garantie ziet voor het geleende geld, erg pijnlijk is, maar dat het de beste optie is voor de erg zware financiële problemen waarmee het land nu kampt. "Ik begrijp jullie woede", meende hij. Hij voegde daar ook onmiddellijk aan toe dat Cyprus in de eurozone zal blijven, al gingen er eerder stemmen op voor een Cypriotische exit. Hij zei dat de rits maatregelen de volgende dagen in werking zal treden en riep de burgers op om hun steentje bij te dragen. Dinsdag gaan de meeste banken op het eiland opnieuw open. Die werden tijdelijk gesloten, omdat de regering van het land vreesde voor een massale 'bank run', van boze burgers die snel hun spaargeld van de bank zouden halen. Enkel de zwaar getroffen Laiki-bank en Bank of Cyprus houden voorlopig de deuren nog even gesloten. Geldkraan toch niet dicht Intussen maakte ook de Europese Centrale Bank bekend de noodlijdende banken op het Griekse eiland te blijven ondersteunen met noodleningen. "De raad van gouverneurs heeft beslist de aanvragen voor noodleningen niet te weigeren." De ECB had er vorige week nochtans wel mee gedreigd om de geldkraan voor het eiland dicht te draaien, als de onderhandelingen over een reddingsplan niet afgerond zouden worden. De ministers van Financiën van de eurolanden gingen er vorig weekend mee akkoord om een bedrag van 10 miljard euro aan noodsteun vrij te maken. (Belga/EA)